EnergiWatch

Naturgaskunder går over til CO2-fri biogas

Nu løber der grøn gyllebiogas ud i gasledninger landet over, som ellers kun har leveret CO2-udledende naturgas

Foto: HMN Naturgas

Klimavenlig biogas fra landbrugets gylle løber nu ud i naturgasnettet til gavn for private, erhvervskunder og kommuner.

For en mindre ekstra betaling kan naturgaskunder købe et biogascertifikat. Det betyder, at naturgas erstattes af biogas i gasnettet.

Dermed giver kunden sit bidrag til mindre CO2-udledning. Ved afbrænding af naturgas udledes der omkring 2,3 kilo CO2 per kubikmeter, mens biogassen er helt CO2-neutral.

Som første energiselskab begyndte landets største gasselskab, HMN-koncernen, i januar at sende biogas fra gylle ud i naturgasnettet.

Blandt de første kunder er to kommuner, som hidtil har brugt naturgas til opvarmning af børnehaver, skoler, kulturcentre, sportshaller og rådhuse.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Silkeborg er den ene. Med skiftet til biogas skærer kommunen sin CO2-udledning ned med næsten 14.000 tons de næste fire år.

"Vores mål er, at kommunen bliver CO2-neutral i 2030, og vi investerer i disse år 112 millioner kroner i energibesparelser," siger Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V)

Aftalen med HMN Naturgas betyder at kommunen sparer 3500 ton CO2 hvert år.

"Samtidig omlægges det kommunale forbrug til en danskproduceret energiform, som kan skabe nye arbejdspladser. Det er en gevinst for alle parter," siger borgmesteren.

Derudover har tre private virksomheder netop indgået aftale om biogas med HMN-koncernen. En af dem er Hansens Flødeis A/S i Jægerspris.

"Vi vil gerne gøre vores energiforbrug mere bæredygtigt. En biogasaftale bletyder, at CO2-udslippet bliver 60 tons mindre om året," siger direktør og medejer af Hansens Flødeis A/S, Anders Eibye.

Også et par private boligkunder har meldt sig. Et typisk parcelhus får ved køb af et biogascertifikat en ekstrabetaling på omkring 75 kroner om måneden. Men samtidig sparer husstanden kloden for udledning af cirka fire tons CO2 hvert år.

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs