EnergiWatch

Gazprom overvejer at bytte dollar ud med euro

Truslen om yderligere sanktioner fra USA får det russiske selskab til at ændre kurs over for kunderne.

Udvinding ved Sakhalin-halvøen i Rusland. | Foto: Gazprom

Oliearmen i det statsejede russiske olie- og gasselskab Gazprom er begyndt at forberede sine kunder på at justere kontrakterne og fremover afregne i euro frem for dollar.

Russerne hæver gaspris med 43 procent

Det sker for at tage højde for en mulig eskalering af USA's sanktioner mod Rusland, skriver Financial Times.

Ifølge administrerende direktør for Gazprom Neft, Alexander Dyokov, er 95 pct. af kunderne villige til at handle i euro frem for amerikanske valuta.

Tidligere på ugen har chefen for den statsejede bank, VTB, Andrei Kostin, opfordret til, at russiske eksportører tager sig betalt i rubler frem for dollar. Denne løsning kan dog pålægge udenlandske kunder ekstra transaktionsomkostninger, og skeptikere vurderer, at det kan svække de russiske virksomheders konkurrenceevne.

Der hersker dog en generel frygt blandt russiske råvareeksportører om, hvad der vil ske, hvis sanktionerne mod Rusland skærpes, så det ikke længere er muligt at skaffe dollar-clearing gennem New York, skriver Financial Times med henvisning til bankkilder.

Nu kræver russerne 87 milliarder af Ukraine

Greenpeace går ombord på olieplatform i Norge

Analyse: Europas naturgashelvede

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs