EnergiWatch

Gazprom overvejer at bytte dollar ud med euro

Truslen om yderligere sanktioner fra USA får det russiske selskab til at ændre kurs over for kunderne.

Udvinding ved Sakhalin-halvøen i Rusland. | Foto: Gazprom

Oliearmen i det statsejede russiske olie- og gasselskab Gazprom er begyndt at forberede sine kunder på at justere kontrakterne og fremover afregne i euro frem for dollar.

Russerne hæver gaspris med 43 procent

Det sker for at tage højde for en mulig eskalering af USA's sanktioner mod Rusland, skriver Financial Times.

Ifølge administrerende direktør for Gazprom Neft, Alexander Dyokov, er 95 pct. af kunderne villige til at handle i euro frem for amerikanske valuta.

Tidligere på ugen har chefen for den statsejede bank, VTB, Andrei Kostin, opfordret til, at russiske eksportører tager sig betalt i rubler frem for dollar. Denne løsning kan dog pålægge udenlandske kunder ekstra transaktionsomkostninger, og skeptikere vurderer, at det kan svække de russiske virksomheders konkurrenceevne.

Der hersker dog en generel frygt blandt russiske råvareeksportører om, hvad der vil ske, hvis sanktionerne mod Rusland skærpes, så det ikke længere er muligt at skaffe dollar-clearing gennem New York, skriver Financial Times med henvisning til bankkilder.

Nu kræver russerne 87 milliarder af Ukraine

Greenpeace går ombord på olieplatform i Norge

Analyse: Europas naturgashelvede

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs