Stor butik giver Mærsk billig finansiering

Mærsk får en bedre kreditværdighed og betaler lavere renter takket være sine mange og bredt funderede aktiviteter.
Foto: Tobias Nørgaard Pedersen
Foto: Tobias Nørgaard Pedersen
AF RITZAU FINANS

A.P. Møller-Mærsk får en bedre kreditværdighed og betaler lavere renter takket være sin konglomeratstruktur - selv om netop denne struktur ifølge nogle analytikere betyder, at koncernens aktier handles med en rabat på 10 - 20 pct.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Formue.

"Det er umiddelbart et paradoks, at aktieanalytikerne vender tommelfingeren nedad, mens kreditratingbureauerne vender den opad. Så længe investeringerne delvist finansieres med gældsoptagelse frem for med aktieudstedelser er bundlinjen dog lavere finansieringsomkostninger, og derfor i sidste ende positivt for bundlinjen," konstaterer ugebrevet.

"Vi er og vil fremover være et konglomerat. Det er der mange fordele ved," sagde bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen på selskabets generalforsamling i sidste uge.

Også efter salget af Dansk Supermarked indeholder A.P. Møller-Mærsk mange forskellige aktiviteter, selv om de fleste er koncentreret omkring shipping samt olie- og gasudvinding.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

"For netop en koncern, der finansierer sine store investeringer med sin egen pengestrøm og med gældsoptagelse - frem for med salg af aktier - kan man hævde, at konglomeratstrukturen betaler sig," skriver ugebrevet, der ser det som baggrunden for, at A.P. Møller-Mærsk opretholder den diversificerede koncernstruktur, som mange andre selskaber har opgivet i de seneste 30 år, og som mange investorer anser for forholdsvis ineffektiv.

Der er opbakning til konglomeratet fra ratingbureauerne.

"Vi mener, at Mærsks diversifikation af forretningen er effektiv, sådan som det afspejler sig i gruppens modstandsdygtige og stabile generelle præstation under udfordrende økonomiske og forretningsmæssige vilkår," skriver Moody's, som vurderer, at diversifikationen - altså konglomeratstrukturen - i sig selv retfærdiggør et løft af udstederratingen fra "Baa2" til "Baa1".

Standard & Poor's begrunder sin langsigtede rating på "BBB+" af A.P. Møller-Mærsk med koncernens stærke forretningsprofil og særlige konkurrencefordele, der er et resultat af dens store skala, bredt funderede aktiviteter, førende markedspositioner og betydelige forretningsmæssige og geografiske diversifikation.

Også investorerne ser ud til at bakke op.

"Aktiechef Claus Wiinblad fra ATP sagde i 2013, at A.P. Møller-Mærsk er et konglomerat og bør blive ved med at være det, men han efterlyste alligevel mere fokus på kerneforretningerne. Denne øgede fokusering er i nogen grad kommet med frasalget af Dansk Supermarked," skriver ugebrevet.

Bag facaden: Mærsk på foryngelseskur

Mærsk sælger Danbor

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også