Libyen genåbner olieanlæg

Libyen har mistet milliarder af dollar på blokade af olieanlæg.
AF RITZAU

Libyske oprørere er blevet enige med regeringen i Tripoli om at opgive en otte måneder lang besættelse af fire store olieanlæg i landet.

Blokaden af anlæggene har kostet den libyske stat milliarder af dollar i mistede indtægter.

To af anlæggene bliver genåbnet øjeblikkeligt, mens de to øvrige ventes at åbne i løbet af nogle uger efter yderligere forhandlinger mellem parterne.

De væbnede oprørsgrupper bag besættelserne mener, at de er berettiget til at få en større andel af Libyens olieindtægter.

Libyen advarer mod at sende skibe til oliehavne

En afslutning på striden vil styrke landets skrøbelige regering. Knap tre år efter afsættelsen af den mangeårige diktator Muammar Gaddafi er Libyen fortsat præget af uroligheder og lovløshed.

Anlæggene Zueitina og Hariga bliver åbnet med omgående virkning. Oprørerne har skrevet under på, at de ikke vil vende tilbage eller obstruere driften af anlæggene, som producerer 200.000 tønder råolie om dagen.

To større anlæg, Ras Lanuf og Es Sider, som før udskibede 500.000 tønder råolie dagligt, kontrolleres fortsat af oprørerne. De vil blive frigivet om senest fire uger efter yderligere samtaler, oplyser justitsminister Salah al-Marghani.

Statoil trækker ansatte hjem fra Libyen

/ritzau/Reuters

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også