
De løftige vækstambitioner i A.P. Møller-Mærsks boreselskab, Maersk Drilling, er under pres fra forsigtige olieselskaber, der udskyder planer om boringer på dybt vand.
Det skriver dagbladet Børsen.
Der er ellers lagt op til et frontalt angreb på konkurrenterne fra Maersk Drillings side, med investeringsplaner for 35 mia. kr. og nye ansættelser af 3000 medarbejdere frem mod 2018. De planer møder dog modstand fra de tøvende olieselskabsgiganter.
"Olieselskaberne har over en bred kam udsat en række planlagte olieboringer på dybt vand. Det skaber et svært marked for os, fordi vi samtidig får leveret seks nye rigge i 2014, som vi skal have sat i drift - herunder to rigge, som vi fortsat arbejder på at få udlejet," udtaler Claus Hemmingsen, topchef i Maersk Drilling, til dagbladet Børsen.
Ifølge Claus Hemmingsen skal forklaringen på de store olieselskabers særdeles forsigtige fremfærd findes i, at de venter på stensikre tegn på en positiv udvikling i verdensøkonomien, før de vil binde sig til store, fremadrettede investeringer i dybtvandsboringer. En del af forklaringen er også, at omkostningerne ved dybtvandsboringer er steget markant i løbet af de seneste år.
Olieselskabernes vrangvillighed er dog ikke Maersk Drillings eneste hovedpine i 2014. Divisionen vil nemlig også være tvunget til at tage seks yderligere rigge ud af drift og sende dem på værft midlertidigt. Det vil veje indtjeningen nedad i 2014, men topchefen er overbevist om, at det kun er kortsigtet udvikling.
"Der er tale om udskydelser på maksimalt op til 18 måneder. Og det skal altså sammenholdes med, at de rigge vi modtager i 2014, vil have en levetid på ca. 25-30 år, udtaler Claus Hemmingsen til dagbladet Børsen.
Mærsk slår bak efter storudsalg af aktier