EnergiWatch

Staten kan hente 190 mia. kr. ekstra i Nordsøen

Nordsøen rummer olie- og gasressourcer, som kan skabe en ekstra indtægt på 190 mia. kr., viser ny rapport.

Foto: Harald Pettersen - Statoil

1.400 millioner olietønder eller en mængde svarende til 40 procent af den samlede olie- og gasproduktion fra 1972 frem til i dag. Så meget ligger der i Nordsøen som en ekstra ressource, men væksten kommer ikke af sig selv. Både samfundet og sektoren selv skal tage affære nu.

Det viser rapporten ”Potentialet i Nordsøen – Realisering gennem tre vækstmotorer”, som er udarbejdet af Quartz+Co. på foranledning af Olie Gas Danmark.

”Nordsøen har i årtier været med til at skabe velfærd, vækst og arbejdspladser. Nu viser vores rapport, at vi har mulighed for at hente en betydeligt større mængde olie og gas fra Nordsøen. Hvis vi tør tænke lidt anderledes og sætter ind med handling, så kan Nordsøen mange år frem i tiden fortsætte sit traditionelt høje bidrag til det danske samfund,” siger Martin Næsby, der er direktør i brancheforeningen Olie Gas Danmark.

Gang i væksten

Tre motorer skal sætte gang i væksten i Nordsøen: Det er øget efterforskning for at finde mere olie; øget produktion fra marginale dvs. mindre og svært tilgængelige felter, som man hidtil ikke har udnyttet i Danmark; og endelig skal der arbejdes intensivt på at udvikle nye teknologier for at få mere end de forventede gennemsnitlige 28 procent af olien op.

Bliver der sat gang i de tre vækstmotorer, kan det iføælge analysen betyde en ekstra indtægt til statskassen på 190 mia. kr., hvis halvdelen af potentialet realiseres.

Olieselskaber forlader Nordsøen i protest  

Regeringen har annonceret, at man ønsker en langsigtet strategi for at optimere indvindingen af olie og gas i Nordsøen. Olie Gas Danmark ser frem til at bidrage til strategidiskussionerne om Nordsøens fremtid. Timingen for strategiarbejdet er helt rigtig, mener Martin Næsby, fordi de afgørende beslutninger bliver taget inden for de næste få år:

”I løbet af en årrække vil nogle af de modne felter i Nordsøen nå et punkt, hvor det ikke længere er rentabelt at producere olie og gas, hvis der ikke tilføres nye aktiviteter. Derfor er det helt rigtigt set af Klima- og Energiministeren, at vi skal have denne strategidiskussion nu og ikke om fem eller ti år. Vi skal smede, mens jernet er varmt,” siger Martin Næsby.

Konkrete initiativer

Rapporten indeholder en række anbefalinger, som kan indgå i det kommende strategiarbejde. For eksempel peges der på, at måden, Danmark tildeler licenser til efterforskning i Nordsøen, kunne gøres mere smidig. Det kunne sætte gang i efterforskningsaktiviteten.

Der er også en række konkrete ideer til, hvordan olieselskaberne kan styrke samarbejdet internt i branchen. Det kan være med til at reducere omkostningerne ved at udvinde den resterende olie og gas. Endvidere peges på behovet for etablering af incitaments struktur.

”Rapporten har to budskaber til os: Omkostningerne skal ned, og incitamenterne skal være på plads, så det kan betale sig at investere. Rapporten peger på en række konkrete løftestænger for at kunne nå disse mål. Dem skal vi kigge nærmere på nu,” siger Martin Næsby.

Manglende olieeftersøgning bekymrer Semco  

Ifølge Børsen sætter den nye  klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i dag fredag gang i et omfattende arbejde, der skal lede til en ny strategi for den danske olie- og gasindustri i Nordsøen.

"Vi skal lave rammevilkår, som industrien kan læne sig op ad. Der er mange arbejdspladser i olie- og gassektoren, og den har stor værdi for den danske stats," siger han til Børsen og peger videre på, at der skal være balance i tingene.

Den danske oliebranche skal på den ene side ikke løbe en for stor risiko og på den anden side ikke få et for stort afkast, mener ministeren og understreger, at den danske stat ikke vil investere i øget olieproduktion.
 

Norsk olie-håb går konkurs 

Rosneft øger indtjeningen med 51 procent

BP-boss er bekymret for skotsk løsrivelse

Mere fra EnergiWatch

Udkast til el-loft vækker utilfredshed

Den foreløbige udmøntning af el-loftet, som Energi- og Skatteministeriet har arbejdet på, mens Danmark har ventet på en ny regering, er diskriminerende og har mangler, mener man hos Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs