Milliardær 300-dobler oliegevinst i hemmelighed

Israelsk rigmand gjorde et røverkøb, da han i 2006 købte en olielicens i DR Congo, siger kritikere.

En indbringende handel med olierettigheder i Den Demokratiske Republik Congo bliver kritiseret af aktivister. De ønsker mere åbenhed om statens transaktioner.

Sagen handler om, at den israelske milliardær Dan Gertler i 2006 betalte 500.000 dollar for en olielicens i landet. Sidste år solgte han licensen tilbage til regeringen for 150 millioner dollar.

Gertler er en indflydelsesrig aktør i DR Congos olie- og minesektor, og han har tætte kontakter til regeringen i Kinshasa.

Tæt på stor reserve

Ifølge bevægelsen Global Witness gjorde Gertler et røverkøb, da han i sin tid købte den omtalte olielicens, der giver ret til at lede efter det sorte guld.

Olieblokken ligger nemlig tæt på nogle af nabolandet Angolas mest produktive oliefelter.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"I en udbudsrunde af licenser i 2005-06 blev der betalt mellem 900 millioner og 1,1 milliarder dollar for disse blokke," skriver Global Witness.

Holdt hemmeligt

Bevægelsen kritiserer også den congolesiske regering for ikke at informere offentligheden om tilbagekøbet af olielicensen inden for de 60 dage, som loven kræver.

Det er et vigtigt skridt i bekæmpelsen af korruption at droppe hemmelighedskræmmeriet omkring de selskaber, som ejes af internationale investorer, mener gruppen.

Den israelske milliardærs selskaber i DR Congo er tidligere blevet kritiseret af aktivistgrupper for at have tjent formuer på at have videresolgt rettigheder til minedrift i landet.

Ifølge African Progress Panel, der ledes af FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan, gik DR Congo i 2010-11 glip af mindst 1,3 milliarder dollar i skatteindtægter som følge af Gertlers transaktioner.

Milliardærens selskab afviser kritikken.

RITZAU/REUTERS

Amerikanske investorer trækker sig fra Nordsøen

Mærsk forsøger stadig at sælge jobløse boreskibe

Olie-topchef: Europa er et udviklingsland

Henrik Poulsen: Kritikere tager fejl

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også