Mærsk: Olie vores største udfordring

Det går godt på de fleste stræk i Mærsk, men olie-forretningen halter stadig, siger topchef Nils Smedegaard Andersen.
Maersk Oils Chissonga-felt i Angola | Foto: Maersk Oil
Maersk Oils Chissonga-felt i Angola | Foto: Maersk Oil

Det er i olieforretningen, at Mærsks største problemer skal findes på nuværende tidspunkt. Det siger koncerndirektør i Mærsk Nils Smedegaard Andersen til Berlingske, efter at selskabet har solgt sin ejerandel i Dansk Supermarked for 17 mia. kr.

"Maersk Oil har helt klart en udfordrende rejse foran sig. Der ligger både de største udfordringer og de største investeringer," siger Nils Smedegaard Andersen til avisen.

Mærsk sælger supermarked-aktier for milliarder

Laveste produktion siden 2001

I år har selskabet i gennemsnit produceret omkring 230.000 tønder om dagen, og dermed er der meget langt op til det ambitiøse mål på 400.000 daglige tønder i 2020.

Den lave produktion i år, der blandt andet skyldes tekniske problemer og reparationer, fik da også Maersk Oil til at skære i målet for hele 2013, der blev sænket fra 250.000 til 235.000 daglige tønder.

Ifølge Aktieugebrevet betyder det, at koncernen i 2013 har udsigt til den laveste olieproduktion siden 2001.

Mærsk: Der er mere bid i Nordsøen

To gigant-felter

Fremadrettet er håbet, at de store satsninger Johan Sverdrup i Norge og Chissonga-feltet ud for Angolas kyst lever op til de meget store forventninger, der er til begge felter.

Senest er det norske kæmpefelt blevet ramt af forsinkelser, og forventningen er nu, at produktionen går i gang ved udgangen af 2019. Tidligere var forventningen produktionsstart fra 2018 fra feltet, som anslås at indeholde op mod 2,9 mia. tønder olie.

Gigant-feltet Sverdrup bliver forsinket

Med en ejerandel på 20 pct. forventer Maersk Oil en produktionsandel fra Johan Sverdrup-feltet på omkring 50.000 tønder daglige tønder. Dermed vil en yderligere forsinkelse bringe 400.000-tønders målet i fare. 

Over for Berlingske nedtoner Nils Smedegaard Andersen forsinkelsens betydning, men medgiver i forlængelse heraf, at efterforskningsresultaterne har været slatne siden budgettet blev hævet fra 2008.

De kommende år planlægger selskabet at skrue yderligere op for investeringerne, som lige nu ligger på 1-3 mia. dollar årligt. Ifølge Aktieugebrevet løftes de til 3-5 mia. dollar årligt.

Gigant-feltet Sverdrup bliver forsinket

Maersk Oil klar til fire nye Nordsø-boringer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også