EnergiWatch

Amerikansk koldfront sender gas og el-priser i vejret

Den tiltagende tilfrysning i især det østlige og nordlige USA får nu priserne på energi-markedet til at gløde. Det skriver Financial Times.

Foto: Wingas | Foto: Wingas

Forud for hvad meteorologer forudser vil blive den hidtil koldeste dag i det 21. århundrede i USA, stiger spot-priserne på gas og elektricitet voldsomt. Eksempelvis stiger naturgas til levering næste dag i New York med 660 pct. i forhold til sidste uges lukkekurs.

"Det handler om knaphed, der påvirker priserne. Vi har et fremstød af meget kold luft og bekymringen er, at vi ikke vil være i stand til at få nok gas ind i det område," siger Teri Viswanath, analytiker i energiselskabet BNP Paribas, til Financial Times.

USAs samlede daglige forbrug af gas steg mandag til en rekord på 3,5 mia. kubikmeter gas, med forventninger om yderligere stigninger tirsdag. Det er næsten dobbelt så meget gas som USA selv er i stand til at producere.

Det er en usædvanlig koldfront, døbt en 'polar vortex' af meteorologer, der er skyld i det kolde vejr og forhøjede forbrug af el og gas i USA i disse dage. Det har fået temperaturen til at falde pludseligt og drastisk fra New York til Texas.

Temperaturen svingede således mellem 13 grader celsius mandag i myldretiden i New York, til minus 14 grader i løbet af natten til tirsdag. På landsplan ventes tirsdag at blive den koldeste dag i USA siden midten af 1990'erne.

/ritzau/FINANS

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs