EnergiWatch

USA: Myndigheder advarer mod skiferolie

Høje forekomster af gas i skiferolie fra Bakken-feltet kan være skyld i usædvanlige kraftige togeksplosioner i Nordamerika. Myndighederne udstikker en sikkerhedsadvarsel.

Tre kraftige eksplosioner ombord på toge, der fragtede råolie fra skiferfeltet Bakken i North Dakota, får nu de amerikanske myndigheder til at udstikke en sjælden sikkerhedsadvarsel. Foreløbige undersøgelser indikerer, at skiferolien fra feltet er mere letantændeligt end andre typer af olie. Skiferolien kan nemlig indeholde høje forekomster af gas.

Typisk er råolie ikke særlig let at antænde, og derfor har de tre eksplosioner, hvoraf den seneste fandt sted i sidste uge, vakt stor opsigt. Selv om myndighederne endnu ikke er færdige med undersøgelserne, og fortsat afventer svar på analyser, har man i følge den amerikanske avis Wall Street Journal i går valgt at udstikke en sikkerhedsadvarsel. I advarslen opfordrer man olieproducenterne og togoperatørerne til at teste al olie, man transporterer, og om nødvendig rense olien for gasser. 

Sorte skyer over skifereventyr

Rørledeninger halter efter

Den første eksplosion på et olie-transport tog i USA fandt sted i sommer, hvor et tog med olie fra Bakken-feltet eksploderede nær byen Lac-Mégantic i Canada. Eksplosionen - der skete mens toget holdt stille - kostede 47 mennesker livet. I november blev et tog med olie fra Bakken-feltet afsporet nær Alabama, hvorefter flere vogne eksploderede. Og senest stødte to toge sammen nær byen Casselton i North Dakota, hvilket resulterede i eksplosioner, der var lige så høje som en ti-etagers bygning.

Rapport: Skifergas kan give europæisk jobboom

Siden 2008 har Bakken-feltet været en succeshistorie, og feltet er i dag blandt de største i verden. Den hastige ekspansion har betydet, at man ikke har kunne nå at udbygge rørledninger, og i stedet har satset kraftigt på transport af olien via toge. Omkring 75 procent af olien fra Bakken-feltet bliver transporteret på toge.

Kinesisk rørledning-brand dræber 22

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs