Her er fundamentet til DONG's oliefremtid

I Holland arbejdes der på den bærende struktur til DONG Energys kommende olieplatform i Hejre-feltet, der bliver afgørende for energiselskabets fremtidsplaner. Se billederne af den nye platform her.
DONG Energy | Foto: DONG ENERGY
DONG Energy | Foto: DONG ENERGY

På havnen i Vlissingen i Holland bygges det, der skal være med til at sikre DONG Energys fremtid i Nordsøen.

Her bygger det hollandske selskab Heeremas nemlig den bærende struktur til DONG Energy's nye Hejre-platform, som er et vigtigt skridt mod, at det danske energiselskab kan nå målet om at fordoble produktionen af olie og gas i 2020 til 150.000 tønder olie.

Mere end 80 pct. af arbejdet med den bærende struktur er allerede færdiggjort, men de større elementer mangler stadig at blive sat sammen.

DONG Energy forventer, at platformen er klar til at blive installeret i Nordsøen først på sommeren i 2014 - til den tid vil den 93 meter høje såkaldte "jacket" med bredde som en fodboldbane veje 8000 tons.

Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY

Sådan sættes en "jacket" sammen

Konstruktionen af Hejres jacket-fundament startede med samling og sammensvejsning af hundredvis af mindre struktur-komponenter i rækker, oplyser DONG.

Det første par af rækker blev samlet ved hjælp af krydsafstivning og danner en 90 meter lang og 30 meter høj kassestruktur.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Lige op til jul blev den ene række af stålrør, der i alt vejer 1.000 tons, hejst og sat sammen med den øvrige del af den bærende struktur i en såkaldt 'roll up' operation. Fire tunge kraner - to af dem med en løftekapacitet på mere end 310 tons hver - blev opstillet på linje for at løfte den ene side af rækken.

Under den 4 timer lange løfteproces blev rækkens yderside løftet – langsomt centimeter for centimeter - imens kranerne bevægede sig frem i en koordineret proces.

Se billederne nedenfor.

I midten af januar 2014 bliver den sidste række af stålrør oprullet i en lignende proces, så strukturen kommer til at tage form som en rigtig jacket.

DONG laver "lovende oliefund" i Nordsøen

Investering i Syd Arne giver ny olie

DONG er operatør på Hejre-feltet og forventer, at kunne producere den første olie i slutningen af 2015 i samarbejde med partneren Bayerngas.

Investeringen i Hejre-udbygningen er den største investering i den danske del af  Nordsøen i mange år, og DONG og Bayerngas hælder til sammen omkring 12 mia. kr. i udviklingen af feltet, der rummer ca. 9 mia. kubikmeter olie og ca. 6 mia. kubikmeter gas.

 

Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY
 

Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY
Foto: DONG ENERGY

Fotos leveret af DONG Energy

Olieselskaber trækker sig fra Danmark

Poulsens redningsplan virker

Havparkbydere får mildere krav til pengepungen

Henrik Poulsen: Goldman Sachs følger min plan

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også

Foto: Ørsted

Havnearbejdere protesterer over Ørsted

For abonnenter