EnergiWatch

Oliedyk præger aktiemarkeder

Weekendens atomaftale med Iran fik olieprisen til at dykke, og det satte skub i aktiemarkederne.

Faldende oliepriser var mandag brændstof for aktier i de europæiske flyselskaber, der over en bred kam steg til himmels oven på aftalen mellem det internationale samfund og Iran om præstestyrets omstridte atomprogram.

Aftalen, der foreløbig gælder i et halvt år, er med til at fjerne noget nervøsitet i markedet, og det resulterede i stigninger i de store indeks i Europa.

I Storbritannien steg FTSE-indekset 0,3 pct., mens CAC 40 i Frankrig og DAX i Tyskland voksede henholdsvis 0,6 og 0,9 pct.

Blandt flyselskaberne var danske SAS en af højdespringerne med et kursløft på 6 pct. Også International Consolidated Airlines Group, der står bag British Airways, samt Air France, Lufthansa, Easyjet, Ryanair og Norwegian oplevede pæne stigninger, som samlet set sendte sektoren "rejse og fritid" i det paneuropæiske
Stoxx 600-indeks frem med 1,5 pct.

De dalende oliepriser skyldes, at Iran med aftalen om landets atomprogram i hus ser ud til at kunne få lettere ved at eksportere "det sorte guld" til omverdenen.

Men trods mandagens faldende oliepriser, er det nu stadig ingen fest at være flyselskab, mener senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

"Det er tilsyneladende de faldende oliepriser, der sender sektoren op. Det er - isoleret set - godt for flyselskaberne, men det aktuelle prisniveau er fortsat så højt, at det ikke bare lige bliver en fest at være flyselskab, siger Jacob Pedersen.

Mens flyselskaberne levede højt på udsigten til billigere brændstof, led olie- og gasselskaberne. I Stoxx 600-indekset dykkede sektoren 0,5 pct. i et ellers positivt marked. I Norge gav det sig udslag i et fald på 0,2 pct. for Statoil, mens Royal Dutch Shell dykkede 0,4 pct. på børsen i Amsterdam. Værst i sektoren endte det dog for norske Seadrill, der borede sig 3,6 pct. ned. Her spillede et skuffende regnskab dog også ind.

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Kritik af ny tarifmodel: Kan resultere i færre brintanlæg

Better Energy og Brintbranchen kritiserer videreførelsen af rådighedstariffen for at spænde ben for brintanlæg. Udvikleren af ny tarifmodel, Dansk Energi, anerkender, at det kan ske, men man må ikke tage hensyn til enkelte projekters økonomi i udviklingen af tariffer, siger de.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs