NASA skal finde olie for Statoil

Statoil indgår samarbejde med den amerikanske rumfartsorganisation, som skal levere teknologi til at udvinde olie og gas.
Foto: NASA
Foto: NASA

Der brug for at tænke nyt og vende tingene på hovedet.

Sådan lyder det fra Statoil, efter at den norske energikæmpe i weekend indgik en samarbejdsaftale med den amerikanske rumfartsorganisation NASA.

Aftalen betyder, at Statoil og NASA frem til 2018 i fællesskab skal udvikle løsninger, der kan hjælpe nordmændene med at lede efter olie og gas.

"Efterforskningen af olie og gas er blevet så teknisk avanceret over det seneste årti, at der er brug for nye løsninger og ideer," udtaler Lars Høier,  senior vice president i Statoils udviklingsafdeling, i en pressemeddelelse.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Forskningen skal ske på Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena i Californien i USA, som ledes af det ansete California Institute of Technology, som også er en del af aftalen.

"For Statoil er det en stor mulighed for at tage teknologier, som er udviklet af NASA og JPL til hårde og udfordrende miljøer i rummet, og bruge dem i lige så krævende miljøer ved olie- og gasproduktion," udtaler Lars Høier, som pointerer, at de to miljøer har flere fælles træk, end de fleste forestiller sig.

Parterne vil fokusere på udviklingsområder inden for bl.a. supercomputere, materialer og robotics, lyder det videre i meddelelsen.

Statoil bruger årligt 550 mio. dollar på udvikling. Værdien af aftalen med NASA er ikke blevet offentliggjort.

Olieprisen falder efter Iran-aftale

Chevron sår tvivl om DONG-projekt til milliarder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også