Maersk Oil-resultat øger usikkerhed

Det seneste kvartalsregnskab fra olieforretningen i A.P. Møller-Mærsk var sløjt, og Aktieugebrevet mener, divisionen står foran nogle usikre år.
RITZAU FINANS

A.P. Møller - Mærsks kvartalsmeddelelse - med skuffende tal for Maersk Oil har understreget, at koncernen står over for fire-fem usikre år, indtil det viser sig, om koncernens store satsning på olie vil lykkes.

Det skriver Aktieugebrevet.

"Alene de planlagte årlige anlægsinvesteringer i olie og gas, der skal løftes fra 1-3 mio. dollar til 3-5 mia. dollar, vil i de kommende fem år modsvare op mod halvdelen af A.P. Møller - Mærsks pengestrømme fra driftsaktiviteter, der i gode år som 2013 kan ligge i niveauet godt 10 mia. dollar om året," fremhæver ugebrevet.

Ugebrevet vurderer, at den samlede nye anlægsinvestering i olie og gas, der kan nå over 100 mia. kr., samt yderligere investeringer i efterforskning, bliver helt afgørende for konglomeratets fremtid.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"På den baggrund er der efter offentliggørelsen af koncernens gode regnskab for tredje kvartal 2013 kritisk fokus på Maersk Oil, der, som den eneste af kerneaktiviteterne, har skuffet i kvartalet. Det skaber usikkerhed om det ambitiøse olieprogram, der helst skal køre på skinner frem til 2020, hvor Maersk Oils egen produktion efter planen skal op over 400.000 tønder olieækvivalenter om dagen," skriver ugebrevet.

I de første ni måneder af 2013 er produceret 231.000 tønder om dagen - og i tredje kvartal 229.000, kun en lille fremgang fra andet kvartal.

Derfor tager Maersk Oil i kvartalsmeddelelsen konsekvensen og nedjusterer den ventede produktionsandel i 2013 fra 240-250.000 tønder per dag til 235.000 tønder.

Siden 2001 har Mærsks olieproduktion ikke været så lav, som den bliver i 2013, skriver ugebrevet.

Dårligste resultat i Maersk Oil siden 2009

Rent finansielt har tredje kvartal også vist ifølge ugebrevet, at Maersk Oils traditionelle evne til at skabe et – i forhold til branchen – overnormalt afkast af den investerede kapital er helt væk i 2013.

"Mange aktieanalytikere baserer deres anbefalinger af A.P. Møller-Mærsk på en forventning om, at selskabet mindst vil leve op til målsætningen på 400.000 tønder. Adskillige tror, at målet kan blive overtruffet. Men mange investorer ser samtidig en enorm risiko i den ambitiøse plan, vurderer ugebrevet.

Så sent som på generalforsamlingen i A.P. Møller-Mærsk i april konstaterede aktiechef Claus Wiinblad fra ATP, at ”den nuværende produktion og indtjening i Maersk Oil er under hårdere pres end tidligere forventet”.

/ritzau/FINANS

Maersk Oil dropper dansk gasfelt

Smedegaard håber på ny afrikansk olie om fire år

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også