EnergiWatch

Tyske klager kan udskyde dansk oliejagt

Den 7. udbudsrunde for olieefterforskning i Nordsøen skulle være begyndt, men tyske klager i massevis er tæt på at udskyde den igen-igen.

Foto: Harald Pettersen - Statoil

Olieselskaber med tørst efter at kaste sig over nye oliefelter i den danske del af Nordsøen, kan komme til at vente længere end forventet.

Den syvende udbudsrunde i Danmark kan nemlig ende med at blive udskudt igen.

Tidligere har planen været, at den skulle gå i gang inden sommeren i år, men så indløb der ca. 800 høringssvar i forbindelse med en miljøvurdering, og så lød estimatet på oktober. Senest var meldingen, at udbudsrunden skulle igangsættes inden årets udløb, men nu skrider planen måske igen.

Det oplyser klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) i et brev til Folketingets Klima-, energi- og bygningsudvalg.

Den mulige udskydelse hænger sammen med, at Energiklagenævnet har modtaget ikke mindre end 170 klager fra borgere og foreninger i Tyskland i forbindelse med den redegørelse og plan for udbudsrunden, som fulgte op på høringsrunden.

DONG parat til ny udbudsrunde i Nordsøen 

Af ministerens brev fremgår det, at klagerne overvejende gør indsigelser mod den nye plan, men også selve ideen om at foretage udbud af nye indvindingsområder, herunder navnlig injektion og lagring af CO2.

Ministeren skriver, at Energiklagenævnet pt. er i gang med "komplekse juridiske vurderinger" omkring behandlingen af klagerne - herunder om nogle af klagerne kan have opsættende virkning.

Disse selskaber konkurrerer om Nordsølicenser

Den proces vil være færdig i december, og derfor mener Energistyrelsen nu, at det ikke længere er sikkert, at den syvende udbudsrunde kommer i gang inden udgangen af året, "men at det er muligt at igangsættelsen af runden først kan ske i starten af 2014," skriver Martin Lidegaard.

Den syvende udbudsrunde skal give selskaber adgang til området, der ligger i området vest for 6° 15’ østlig længde i den danske del af Nordsøen.

Når selve udbudsrunden går i gang, vil der være en minimum 90 dage lang periode, hvor selskaberne har mulig for at lave de ansøgninger til olielicenserne.

Hvor mange licenser, der bliver tale om, afhænger af antallet af interesserede - ved den 6. udbudsrunde i 2006 blev der i alt uddelt 14 licenser.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Olieselskaber trækker sig fra Danmark 

DONG taber milliardstrid til Mærsk

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs