LNG skal trække Cypern fri af krise

En aftale med franske Total om et anlæg, der producerer flydende naturgas skal være med til at genoprette økonomien på Cypern.
Foto: Øyvind Hagen - Statoil
Foto: Øyvind Hagen - Statoil

Som en række andre lande har Cypern været hårdt ramt af den sydeuropæiske gældskrise, og landet måtte i foråret tage imod en milliardstor hjælpepakke fra EU og IMF.

Nu vil cyprioterne rette op på økonomien ved at satse på flydende naturgas (LNG), skriver bl.a. Reuters og New York Times.

Landets energimyndigheder indgik torsdag således en aftale med den franske energikæmpe Total om at udvikle en LNG-terminal på øen.

LNG-anlægget, der vil kunne koste op til seks mia. dollar, "vil ikke løse alle problemer," siger energiminister Yiorgos Lakkotrypis, "men det vil række et langt stykke af psykologiske grunde."

Formålet er med tiden at eksportere LNG til de europæiske og asiatiske markeder, lyder det i aftalen. Der er dog nærmere tale om en hensigtserklæring mellem landet og Total, som tidligere på året fik koncessionen til to felter.

Centrica indgår gaskontrakt for 40 mia.

Cypern fandt gasreserver i 2011, og foruden Total har amerikanske Noble Energy også søgt efter gas ud for Cyperns kyst. Selskabet meddelte for nylig, at det havde fundet gasreserver for 5.000 mia. kubikfod.

Cypern er dog ikke særlig langt i udviklingen af sine naturgas-ressourcer, men og derfor kan der være et godt stykke tid til at LNG-eksporten kan være en del af medicinen på den krise, der rullede ind over EU's tredjemindste land sidste år.

Ukraine indgår skiferaftale til 55 milliarder

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter