Oliebranchen jagter et positivt image

Oliebranchens mange aktører er trætte af, at man ikke får løn som fortjent i offentligheden. Derfor forsøger man sig nu med en ansigtsløftning.
Foto: Petrobras
Foto: Petrobras
AF MICHAEL STENVEI

Oliebranchen får ikke løn som fortjent, når snakken går rundt om kaffebordene.

Det er meldingen fra brancheforeningen Olie Gas Danmark, som derfor er trukket i arbejdstøjet for at få flere danskere til at tænke positive tanker om Danmarks sorte guld.

"Vi må ikke glemme, at vi er en olienation. Vi er det eneste EU-land, som er selvforsynende med olie og gas," siger Martin Næsby, direktør i Olie Gas Danmark.

Olie- og gasudvindingen i Nordsøen har stået på i flere årtier. Men tidligere har der ikke været så stor fokus på branchens ry, som tilfældet er i dag.

"Realiteten er, at man har lovgivet med tilbagevirkende kraft"

F.eks. har Olie Gas Danmark for nylig bekostet produktion og omfordeling af et specialmagasin med titlen ”Danmark – en olienation”.

Hvorfor er det så afgørende, at hr. og fru Danmark anerkender, at I gør en stor indsats for forretningen Danmark?

"Vi vil gerne tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere i industrien. Derfor vil vi gerne af med det renommé, at vi er en sunset industry. For det er vi ikke. Vi er en industri, hvor der anvendelse højteknologi, og hvor der er gode karrieremuligheder," siger Martin Næsby.

Men kan det overhovedet betale sig at lave det store benarbejde. I peger jo selv på i diverse prognoser, at olie- og gaseventyret måske er slut om 30 år?

"Ser man på potentialet i Nordsøen, kan Danmark faktisk være selvforsynende mange år endnu," siger Martin Næsby og peger samtidig på, at beregninger viser, at Nordsøens kalklag stadig gemmer på store, uudnyttede milliardværdier.

"Derfor synes vi, at det er interessant at spørge: Hvad skal der til for at realisere det potentiale? I Norge har man f.eks. senest opdaget et nyt kæmpe oliefelt, der forventes at indeholde mere olie, end vi samlet nogensinde har fundet i Danmark. Så der kan stadigvæk være muligheder. Det skal man huske," siger Martin Næsby.

Oliechef: Trusler er ikke teatertorden

Grøn dagsorden dominerer

Selv om oliebranchen har travlt med at slå på tromme for branchens mange fortræffeligheder for såvel ansatte som statskassen, der alene sidste år fik et udbytte fra Nordsøen på mere end 25 mia. kr., så er det ikke de sorte energiaktiviteter i Nordsøens grumsede vande, som danske politikere og ministre har travlt med at nævne, når der skal snakkes energi med vælgerne.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Ved de lejligheder er de populære ord båret frem af farven grøn som i grøn omstilling og grøn energi.

Er politikere med til at trække jeres image i minus?

"Det ved jeg ikke, om de er. Vi er glade for, at Martin Lidegaard (klima- og energiminister (R), red.) udtaler sin støtte til os i vores blad. Men vi har som branche heller ikke været gode nok til selv at forklare, hvad vores industri handler om," siger Martin Næsby.

FAKTA - Olie Gas Danmark:

- Olieindustrien sikrede sidste år forretningen Danmark en gevinst på 25,2 mia. kr.

- Alene de seneste fem år har Nordsøen sikret statskassen et provenu på mere end 140 mia. kr.

- Den årlige eksport er på godt 49 mia. kr. – eller 9 pct. af Danmarks samlede salg til udlandet.

- Branchen er i vækst og skaber nye job. I dag er der omkring 15.000 ansatte i olieselskaber og hos direkte underleverandører. Et tal der i 2020 ventes at have rundet 29.000.

- Olie Gas Danmark har i dag 60 medlemsvirksomheder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også