EnergiWatch

Stort olieudslip i skifer-felt

Det kontroversielle - og ressourcerige - Bakken-felt i North Dakota er ramt af et omfattende olieudslip.

Hvad der svarer til 20.600 tønder råolie er lækket fra en rørledning og ud i en hvedemark i den amerikanske delstat North Dakota. Olielækagen er den største i det kontroversielle Bakken-felt, siden boreboomet begyndte i området i 2006.

I følge ejeren af rørledningen, Tesoro Logistics, er der nu lukket for rørledningen, og olien skulle være afgrænset og har ikke medført forurening af grundvandet. Lækagen blev opdaget allerededen 29. september af en lokal landmand, men til at begynde med anslog Tesoro, at der kun var tale om en lækage på omkring 1000 tønder. Nærmere undersøgelser har dog vist, at lækagen er langt mere omfattende.

Skifer-boss modtager dødstrusler

Rekordstort spild

Nyheden om lækagen ramte da også Tesoros aktie, der i går eftermiddags amerikansk tid faldt med 1,1 procent. Især skaber det usikkerhed, at man først orienterer offentligheden nu to uger efter, at lækagen blev opdaget.

Bakken-feltet er et af de største felter for skiferolie i USA, og har en daglig produktion på over 500.000 tønder. Feltet har i USA været genstand for en lang række kontroverser, da lokale borgere og miljøorganisationer advarer mod omfattende forurening som følge af olieindvendingen. Olieindustrien har på den anden side iværksat en række tiltag for at minimere miljøbelastningen, og argumenterer for, at produktionen i området har minimal påvirkning.

USA verdens største olie- og gasproducent

Oliespildet på 20.600 tønder er dog en gigantisk streg i regningen for olieindustrien i området. De 20.600 tønder, der anslås at være løbet ud, er lige så stort som samtlige udslip tilsammen i perioden 2003 til 2012 i området.

Området har dog været ramt af andre alvorlige ulykker tidligere. I 2006 ledte en utæt rørledning millionvis liter forurenet vand fra skiferboringerne ud i en lokal å.

Kulselskab finder skifergas på Svalbard

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs