Mærsk Drilling forhandler med tre kunder om ledige skibe
Første skib navngives ved en ceremoni torsdag, inden det omkring nytår sejler til Den Mexicanske Golf for at arbejde for kunden Exxonmobil. Andet skib leveres cirka tre måneder senere og skal bore efter olie i samme dybvandsområde, dog for to andre kunder: Conocophillips og Marathon Oil.
De to sidste boreskibe er klar til oliejagt omkring midten af 2014, og de udgør lige nu de to mest presserende tomme felter i Drillings ordrekatalog. Det er nu ikke noget, der gør Claus V. Hemmingsen nervøs.
"I øjeblikket er der tre forskellige olieselskaber, som vi snakker med om de to sidste boreskibe," siger Claus V. Hemmingsen, som heller ikke har voldsomt travlt med at få kundernes blæk på papiret på den korte bane:
"Vi kan godt risikere, at der ikke sker noget i de næste tre måneder. Men der skulle gerne ske noget i første kvartal af 2014 - når vi kommer derhen skal vi gerne have nogle kontrakter."
Mærsk Drilling-CEO: Frygter ikke norsk knæk
Dagsraterne for boreskibe og flydende borerigge var kraftigt stigende fra 2005 til 2008 og igen efter finanskrisen, da olieselskabernes appetit gav Drilling og konkurrenterne en gunstig forhandlingsposition i et marked med få frie rigge.
Ifølge Maersk Drilling kan olieselskaberne nu kun tælle 17 flydende rigge, der kan hyres i 2014 - deriblandt de to fra Drilling selv - og omkring 11 yderligere i 2015.
Det kunne dermed tyde på, at raterne igen vil blive presset opad, men ifølge Claus V. Hemmingsen foretrækker han og selskabet at følge en strategi om tidlige og lange kontrakter frem for at satse på bedre rater tættere på leveringstidspunktet.
"Vi vil gerne have kontrakterne sluttet, så vi kan komme videre. Det giver en vis ro. Vi har mere eller mindre den længste kontraktdækning i industrien, og det giver os en god sigtbarhed på vores vækst og indtjening," siger Drilling-chefen.
Planen er ifølge direktøren fortsat, at de to kundeløse skibe skal sendes på arbejde for kunder i Den Mexicanske Golf eller ud for den vestafrikanske kyst.
/ritzau/FINANS