EnergiWatch

Shell åbner irakisk oliefelt

Irak har taget et historisk skridt mod at udvikle landets oliefelter.

Foto: Erik Johansen

Oliegiganten Shell kunne i weekenden fejre åbningen af selskabets første oliefelt i Irak. Majnoon-oliefeltet producerede sin første olie under Shell-flag den 20. september, og i går søndag kom alle feltets boringer i drift, og feltet blev officielt indviet.

Manjoon ligger tæt på byen Basra i det sydlige Irak, og er et ud af fire store felter, som Irak er i færd med at udvikle med hjælp fra vestlige selskaber. Feltet er afgørende i for Iraks ambitioner om at nå en produktion på mindst seks millioner tønder olie om dagen. I dag producerer Irak 3.2 mio. tønder olie om dagen.

Uro forhindrer olieprisfald

Shell forventer at Manjoon-feltet vil runde en produktion på 175.000 tønder om dagen inden for få uger. Manjoon-feltet drives sammen med Petronas Gas - Shell ejer 45 procent, Petronas 30 procent og den irakiske regering ejer 25 procent. På sigt er det forventningen, at Manjoon kan nå en daglig produktion på 1,8 mio. tønder om dagen. 

Ud over Shell har Irak indgået aftaler med Exxon Mobil Corp., Total, BP og Eni SpA om at udvikle landets større oliefelter.

Irak har potentialet, men…

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs