EnergiWatch

Massive skattefordele på russisk sokkel

Modsat udviklingen i Nordsøen mener man i Rusland, at arbejdet på den russiske sokkel skal fremmes ved at give selskaberne store skattefordele. Udvindingsskatten fjernes helt på eksisterende projekter.

Platform i Barentshavet | Foto: Harald Pettersen - Statoil

En skattereform skal fremme udvindingen af olie og gas på den russiske sokkel i Barentshavet, Karahavet og den østlige del af russisk Arktis.

Det russiske parlaments øverste kammer har besluttet, at nedsætte afgifterne, som der ellers er forbundet med at udvinde i Rusland, så udvindingsskatten reduceres til fem procent på soklen. Derudover vil man frem til 2042 fritage selskaberne, som arbejder på soklen, for toldafgifter, ligesom de også slipper for at skulle betale ejendomsskat. Det skriver den russiske regering i en pressemeddelelse.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

I første omgang er den lovgivning sigtet mod at tiltrække nye projekter til at udvinde olie og gas på den russiske sokkel, men regeringen åbner også op for, at allerede etablerede projekter som blandt andet Gazproms Prirazlomnoye-projekt i fremtiden helt kan undlade at betale den såkaldte udvindingsskat. I den sydlige del af Barentshavet vil alle gasprojekter i fremtiden slippe med at skulle betale 1,3 procent i udvindingsskat.

Læs den russsiske regering pressemeddelelse her.

Loven er et resultat af, at de to helt store russiske selskaber, Gazprom og Rosneft, sidder på stort set hele produktionen på den russiske sokkel, og nærmest har monopol på produktionen i undergrunden. Sammen med loven udsteder regeringen en lang række licenser til selskaber. Ifølge det russiske ministerium for naturressourcer, så er der allerede udstedt 20 licenser, mens der er afgivet bud på yderligere 29 licenser.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Nel leverer nyt millionunderskud

Trods sorte tal på bundlinjen for første kvartal lander Nel Hydrogen igen et trecifret millionunderskud efter årets andet af slagsen. Det er dog lykkedes det norske brintselskab at mindske det røde tal en kende sammenlignet med i fjor.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs