Mærsk-topchef ser store oliemuligheder i Latinamerika
Shippingkæmpen A.P. Møller - Mærsk har et godt øje til Latinamerika, hvor underudviklet infrastruktur og stort oliepotentiale er blandt de mest tillokkende investeringsmuligheder.
Det fortæller koncerntopchef Nils Smedegaard Andersen til nyhedsbureauet Reuters, hvor han siger, at Latinamerika i sin helhed er "meget interessant".
"Det er underforsynet på infrastruktur. Derfor investerer vi i Peru, det er derfor, vi investerer i Costa Rica, vi bygger i Brasilien og potentielt ville det være interesseret med flere havne i Brasilien," siger Nils Smedegaard til Reuters.
Maersk Drilling klar til frasalg
Smedegaard tror på oliedivision
Lun på dybvandsboringer
Topchefen fremhæver særligt Mexico, hvor regeringen for nylig har lagt op til at lempe lovgivningen inden for oliesektoren for at få private udenlandske aktører på banen. Det har fået en stribe selskaber, heriblandt Smedegaard & co., til at rette blikket mod Den Mexicanske Golf.
"I øjeblikket diskuterer vi dybvandsboringer. Vi tror på, at der er et stort marked for det," siger han til Reuters.
Energiområdet i Mexico har de senere år været præget af manglende investeringer og faldende produktivitet i den hidtil lukkede mexicanske energisektor.
Maersk Oil tvivler på brasiliansk guldåre
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Ikke kun Mærsk
Derfor præsenterede den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto i midten af august et længe ventet udkast til en energireform. Formålet er at ændre grundloven, sådan at det statslige olie- gasselskab Pemex kan indgå aftaler med private virksomheder.
Staten beholder ejerskabet over ressoucerne, men det er planen, at overskud og risici bliver delt med de private aktører. Endelig vil Enrique Peña Nieto ændre skattemodellen for Pemex, så der kan frigøres ressourcer til investeringer.
"Bliver reformen en realitet vil den give danske virksomheder gode muligheder for at deltage i den mexicanske energisektor med spidskompetencer inden for f.eks. energiudvinding og -produktion," vurderer Ana Nadine Luna, eksportrådgiver på den danske ambassade i Mexico.