EnergiWatch

Avis: Bayerngas kan sagsøge staten

Det utilfredse olieselskab kan ifølge en forsker lægge sag an mod Danmark på grund af regeringens skatteændringer i Nordsøen.

Foto: DONG

Staten kan få en sag på halsen, efter regeringen for nylig valgte at ændre beskatningsgrundlaget for olieselskaber i Nordsøen.

Det vurderer Lauge Skovgaard Poulsen, der er forsker i international politik og økonomi ved Oxford University og London University, over for Politiken.

Ifølge ham kan selskabet Bayerngas sagsøge Danmark med krav om kompensation under den såkaldte energichartertraktat, som Danmark har underskrevet. Bayerngas hævder, at overgangsordningen i den nye olieaftale betyder, at 84 procent af de 5 milliarder kroner, som selskabet allerede har investeret i oliefeltet Hejrefeltet, beskattes med tilbagevirkende kraft.

"Bayerngas har med henvisning til energichartertraktaten sandsynligvis mulighed for at føre en sag mod Danmark, hvor de kan kræve kompensation for det, de taber på aftalen. Det lader til, at den måde, aftalen er skruet sammen på, og de forventninger, der er blevet stillet Bayerngas i sigte, kan føre til et søgsmål, såfremt Bayerngas skulle have lyst til det," siger forskeren til Politiken.

Oliechef angriber skråsikker Holger K 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Energichartertraktaten beskytter udenlandske investorer mod tiltag, der forringer selskabernes forhold i værtslandet.

Ole Spiermann, der er tidligere professor i folkeret ved København Universitet og i dag er partner i advokatfirmaet Bruun & Hjejle med ekspertise inden for voldgift og international beskyttelse af udenlandske investeringer, bakker vurderingen op.

Bayerngas vil over for avisen ikke udelukke, at selskabet vil rejse en voldgiftssag mod den danske stat under energichartertraktaten. Selskabet meldte for nylig ud, at det vil droppe fremtidige investeringer i den danske Nordsø som følge af aftalen, og i går truede Hess med det samme.

Venstre tør ikke love nye oliejob

 

Oliechef angriber skråsikker Holger K 

Bayerngas dropper Nordsø-investeringer

Nu truer Hess også med investeringsstop 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs