Snowden-læk: USA udspionerede brasiliansk oliegigant

Ifølge nye dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden overvågede sikkerhedstjenesten NSA det brasilianske olieselskab Petrobras.
São Paulo | Foto: Torben Strøyer
São Paulo | Foto: Torben Strøyer
AF NICOLAJ VORRE

Lækage-stormen mod den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA trækker nu tråde ind i energibranchen.

Den amerikanske journalist Glenn Greenwald, bosat i Brasilien, har således offentliggjort dokumenter, der viser, at sikkerhedshedstjenesten har overvåget og aflyttet topfolk i det statsejede, brasilianske olieselskab Petrobras.

Dokumenterne er de seneste i en række afsløringer, som whistlebloweren Edward Snowden står bag. Det skriver en flere udenlandske nyhedsmedier.

Petrobras, som er blandt verdens 30 største selskaber, har endnu ikke reageret på nyheden, som blev offentliggjort søndag aften.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Hjælper ikke selskaber

Den amerikanske regering var dog ikke sen til at reagere på nyheden og udsendte kort tid efter en meddelelse ved efterretningskoordinator James Clapper.

”Det er ingen hemmelighed, at sikkerhedstjenesten samler information om økonomiske og finansielle hensyn,” udtaler Clapper i meddelelsen ifølge engelske the Guardian.

Afsløringerne fik hurtigt sat gang i spekulationer om, hvorvidt oplysninger fra overvågningen bliver videregivet til amerikanske selskaber for at give dem en konkurrencefordel.

Det nægter James Clapper dog hårdnakket.

”Hvad vi ikke gør, som vi har sagt mange gange, er at bruge vores informationer til at stjæle hemmeligheder fra udenlandske selskaber på vegne af amerikanske selskaber for at forbedre deres konkurrenceevne eller bundlinje,” udtaler han således i meddelelsen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Utilfreds præsident

De nye dokumenter kommer på et meget uheldigt tidspunkt for USA’s forhold til Brasilien.

I sidste uge afslørede tilsvarende dokumenter – også fra Edward Snowden – at NSA har udspioneret topfolk fra den brasilianske og mexicanske regering.

Det medførte lidt af et vredesudbrud fra den brasilianske præsident, Dilma Rousseff, som truede med et aflyse et planlagt besøg hos Barack Obama i oktober.

Og præsidenten er heller ikke er tilfreds med de nye forlydender om spionage mod Petrobras.

”Hvis oplysningerne i rapporterne er sande, vil det være åbenlyst, at motiverne for spionagen ikke er sikkerhed eller krigen mod terrorisme, men i stedet strategiske, økonomiske interesser. Det er jo klart, at Petrobras ikke er en trussel mod noget lands sikkerhed,” udtaler præsidenten ifølge New York Times i en meddelelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også