Benzinpriskrig fortoner sig i mørket

Det vakte ganske stor opsigt, da Statoil for knap et år siden sænkede sine priser på brændsstof permanent med 80 øre.
Tiltaget var et forsøg på at undgå de kraftige udsving i priserne, der fik bilisterne til at jagte lave priser om morgenen.
De øvrige tankstationer fulgte hurtigt efter, og 10 måneder senere kan Statoil konstatere, at missionen lykkedes.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Priskrigen på benzin er efter 10 år om ikke død, så i hvert fald skrumpet ganske betydeligt til noget, der i værste fald kan betegnes som lokale "spændinger".
"Vi har opnået, hvad vi ville. Det skulle ikke være vores priskrig i branchen, der skulle bestemme, hvornår bilisterne skulle tanke. Vi har givet beslutningsansvaret tilbage til kunden, og gjort det lettere at drive tankstation," siger fueldirektør i Statoil Fuel & Retail Peter Rasmussen.
Færre morgenkøer
Han forklarer, at priserne i dag typisk svinger 30-35 øre henover et døgn, mens man tidligere så udsving på helt op til 1,30 kr.
Det har haft effekt.
Statoil og ABB starter stort undersøisk samarbejde
Hvor man tidligere så kunderne holde i kø om morgenen til selskabets omtrent 300 tankstationer (Statoil og 1-2-3) for at tanke billig brændstof, så er handlen nu spredt ud over hele dagen.
Svært at måle
På trods af, at priserne er sænket, så går det økonomisk set nogenlunde lige op for Statoil, der tilmed har kunnet glæde sig over, at der er mindre pres på i butikkerne om morgenen til glæde for både kunder og personale.
"Det er svært for os at måle, om det har haft økonomisk effekt i butikkerne, fordi lukkeloven blev ændret markant i samme periode. Samtidig har vi ændret vores koncept en del," forklarer Peter Rasmussen.
16 øre ned og 12 øre op
Bilisternes organisation FDM konkluderede allerede få uger efter Statoils prisdyk, at det gennemsnitlige fald hen over døgnet er 16 øre per liter, mens de laveste priser er steget 12 øre.
Det har samtidig haft en positiv effekt på tankstationer langs motorvejen, hvor Statoil tidligere oplevede faldende volumen, fordi priserne var højere end på stationer med mere lokal konkurrence.
Statoil skaber 700 nye arbejdspladser i Aberdeen
Siden prisdykket er den solgte mængde brændstof langs motorvejsstationer hos Statoil steget med omtrent 10 pct., forlyder det.
På trods af succesen skal man dog ikke regne med yderligere prisfald i et forsøg på at dæmpe udsvingene yderligere.
"Nedsættelsen af prisen er permanent. Men vi overvejer ikke at den prisen yderligere. Målet er nået," siger Peter Rasmussen.