Norges oliemilliarder rækker ”uoverskueligt” længe

Nordmændene har ingen grund til bekymring: Myndighederne har netop opjusteret værdien af landets oliereserver til svimlende 5.000 mia. nkr.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF NICOLAJ VORRE

Det er næppe en hemmelighed for nogen, at olie har været en soleklar katalysator for norsk økonomi længe. Og det ser på ingen måde ud til at stoppe.

For selvom landet har pumpet olie for milliarder og atter milliarder op, og den statslige oliefond i dag rummer 4.000 mia. kr., er den norske undergrund stadig et sandt skatkammer, skriver norske Teknisk Ukebrev.

Se regnestykket her

Norske myndigheder har således udregnet, at nabolandet har uopdaget olie i undergrunden til en værdi på over 5.000 mia. nkr. i dagens handelsniveau, knap 4.300 mia. kr.

Ifølge beregningerne vil halvdelen kunne gå direkte ind som gevinst for staten, og det betyder, at politikerne - med overholdelse af alle regler - vil kunne øge statsbudgettet med 100 mia. nkr. om året så længe, at det bliver beskrevet som i en ”uoverskuelig fremtid”.

"Den meget omtalte handlingsregel for oliebrug siger, at man kun må bruge fire pct. af oliefonden. Men eftersom det svarer til det forventede afkast fra fonden, vil pengetanken i princippet aldrig løbe tør," fremgår det af en analyse fra Teknisk Ukeblad.

Norsk regeringsparti: Ny olie skal blive i jorden

Norsk vind-bonanza stiller finansielle krav til producenter 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Olie skaber splid

Men spørgsmålet om, hvordan den enorme mængde olie skal håndteres, er til stor debat i Norge.

Partiet De Grønne er således fortaler for, at Norge af miljømæssige hensyn lader en stor del af olien ligge i undergrunden.

”Livsgrundlaget kan ikke værdsættes i kroner. Når størstedelen af de fossiler ressourcer globalt skal blive i jorden for at tage vare på vores livsgrundlag, må vi i Norge også forholde os til det. Det gælder uafhængigt af regnestykker,” siger Hanna Marcussen, partiets talskvinde, til Teknisk Ukeblad.

De Grønne mener, at Norge bør starte en større omlægning til at blive et grønt, bæredygtigt samfund.

Norsk bagmandspoliti sigter offshoreselskab

Statsminister bremser brug af oliemilliarder

Norsk oliefond vil bestemme mere 

”Fuldstændig vanvittigt”

De Grønnes forslag bliver bakket op af bl.a. klimaforskere ved Oslo Universitet, men med så store økonomiske interesser på spil er der naturligvis også indædte modstandere.

En af dem er Rögnvaldur Hannesson, økonomiprofessor ved Norges handelshøjskole.

”At lade olien blive i jorden som et klimatiltag er fuldstændig vanvittigt. Vi kan tage det helt for givet, at andre lande aldrig ville gøre noget lignende,” siger han til Teknisk Ukebrev og tilføjer, at Norges udvinding af olie i forvejen er meget lidt miljøskadelig.

Som et lille kuriosum kan det nævnes, at nordmændenes statsejede oliefond med det officielle navn "The Government Pension Fund Global" med godt 4.000 mia. kr. i betegnes som verdens største pengetank.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter