Norsk regeringsparti: Ny olie skal blive i jorden

Fund af olie- og gas i nye nye områder som den norske del af Barentshavet og Svalbard skal blive i undergrunden, foreslår norsk regeringsparti.
Den norske oliemilliarder skal bruges til at satse mere på den grønne omstilling, mener regeringspartiet Sosialistisk Venstreparti. | Foto: Statkraft
Den norske oliemilliarder skal bruges til at satse mere på den grønne omstilling, mener regeringspartiet Sosialistisk Venstreparti. | Foto: Statkraft

Hvis det står til regeringspartiet Sosialistisk Venstreparti (SV) må den gigantiske norske oliefond ikke investere i fossile forretninger, og så skal nyopdaget olie blive i undergrunden.

Det siger partiformand Audun Lysbakken ved en presseskonference, der skyder slutspurten i partiets valgkamp i gang, ifølge dn.no.

"SV vil indføre en klimahandlingsregel som indebærer, at Norges handlinger skal være i tråd med det som kræves for at nå to-gradersmålet. Så noget af den norske olie og gas må blive liggende under jorden og isen," siger Audun Lysbakken.

"Vindmølle-raket": Norge vil investere 20 milliarder i vind

Stoltenberg: Olieprisen falder 15 procent 

Partilederen som i dag er børne-, ligestillings- og inklusionsminister fremhæver samtidig, at den gigantiske oliefond, som indeholder godt 4.000 mia. kr., skal investere grønt. Det indebærer et nej til værdipapirer i fossile energiselskaber.

De norske oliemilliarder er ikke overraskende et hedt emne i valgkampen, hvor centrum-venstre-regeringen står svagt. Regeringen består udover SV af Det Norske Arbejderparti, som svarer til Socialdemokraterne i Danmark og Senterpartiet.

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere sagt, at det er nødvendigt at skrue ned for brugen af oliemilliarder for ikke at overophede økonomien.

Den borgerlige opposition har omvendt argumenteret for, at oliefonden, hvis officielle navn er "The Government Pension Fund Global" skal opdeles. Argumentet er, at det vil give et bedre afkast, fordi den ifølge de konservative har vokset sig for stor.

Pensionsselskaber har milliarder bundet i kul- og olieindustrien

Statsminister bremser brug af oliemilliarder 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter