EnergiWatch

Syrien og Libyen giver dobbelt oliehovedpine

Med de stigende uroligheder omkring konflikten i Syrien er oliemarkedet igen begyndt at frygte for forsyningssikkerheden.

Foto: SaudiAramco

Mens et amerikansk angreb på Syrien synes at nærme sig, er olieprisen steget ganske mærkbart de seneste dage. Det skyldes ikke mindst bekymring for, at konflikten spreder sig.

Det vurderer Nordea.

Således ligger Syrien tæt på det olieproducerende Mellemøsten, der står for omkring 33 pct. af verdens olieproduktion, 36 pct. af den globale oliehandel og næsten halvdelen af verdens kendte oliereserver.

"En potentiel afsmitning fra Syrien til resten af regionen kunne få katastrofale konsekvenser for oliemarkedet , men vi anser den nuværende risiko for , at konflikten spreder sig til nabolandene som lav," konstaterer chefanalytiker i Nordea Thina Margrethe Saltvedt i et notat.

Medie: Saudi-Arabien frister Rusland med oliestudehandel 

Prisen på en tønde nordsøolie, Brent, steg tirsdag med 3,3 pct. og yderligere med 2 pct. onsdag til 116,6 dollar.

Nordea vurderer, at de stramme fysiske markedsvilkår på oliemarkedet kan have ført til en prismæssig overreaktion og sendt risikopræmien højere op, end sandsynligheden for en spredning af konflikten umiddelbart synes at kunne bære. På den anden side er der stadig rum for stigninger, hvis USA og dets allierede gør alvor af truslerne om at gennemføre en militær aktion mod Syrien.

"Et potentielt militærangreb mod Syrien kunne presse olieprisen 5-10-15 dollar pr. tønde højere uden yderligere afbrydelser i regionens olieproduktion. Og eskalerer konflikten til at blive en regional konflikt, der involverer de store olieproducerende lande - hvilket vi ikke forventer - er kun himlen grænsen for olieprisen," mener Thina Margrethe Saltvedt.

Regeringen skruer op for indtægter til togfond 

Syrien er i øvrigt ikke oliehandlernes eneste hovedpine. Også den seneste tids uro i Libyen har gjort indtryk på markedet. Landets nationale olieselskab har erklæret force majeure for eksporten af råolie fra en lang række havne, og selve olieproduktionen vurderes de seneste tre dage, at have ligget under 200.000 dollar om dagen ifølge Bloomberg News. Det skal sammenlignes med over 1,4 mio. tønder om dagen i april og 1,6 mio. tønder om dagen inden opstanden mod Gaddafi.

Libyen stod for 1,7 pct. af verdens olieproduktion i 2012, og med den seneste udvikling i såvel Syrien som Libyen er det langt fra sikkert, at olieprisen er toppet, mener Nordea.

/ritzau/FINANS

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs