Statoil-chef klar til at investere 57 milliarder

Et storstilet frasalg af ejerandele i to norske oliefelter frigør i alt 57 milliarder norske kroner, som Statoil-topchef Helge Lund kan investere for.
Helge Lund, adm. direktør Statoil | Foto: Trond Isaksen/Statoil
Helge Lund, adm. direktør Statoil | Foto: Trond Isaksen/Statoil

Norske Statoil indgik i dag aftale med østrigske OMV om at sælge ud af andele i en række felter for 2,65 mia. dollar - eller ca. små 15 mia. kr.

Aftalen frigør ifølge dn.no enorme investeringsforpligtelser på 41 mia. norske kr. hos Statoil. Kombineret med prisen på 16 mia. norske kr., løber det op i en samlet investeringspulje på godt 54 mia. danske kr.

"Det giver os bedre basis til at investere i projekter, som har et endnu højere afkast, og at vi også fortsat vil være finansielt robuste," siger Lund ifølge dn.no.

Statoil sælger for 15 mia. kr.

Oliejagt på vej i Ecuadors regnskov 

Han vil ikke gå i detajler med, hvordan pengene skal bruges, men siger med henvisning til store fund i lande som Norge, Tanzania og Brasilien, at selskabet planlægger at følge den hidtidige strategi.

"Som er at realisere potentialet i den norske sokkel og bruge vores offshore-kompetencer også udenfor Norge, og så har vi taget positioner inden for ukonventionelle ressourcer i Nordamerika," siger Helge Lund ifølge dn.no.

Klar til flere frasalg

Ifølge det norske medie har Statoil tidligere solgt fra i Peregrino-feltet i Brasilien, i tjæresands-aktiver og Gassled, et joint-venture med ejerskab over bl.a. gas-transport. Topchefen er klar til lignende øvelser fremadrettet.

"Vi vil hele tiden se på hvordan vores portefølje kan forvaltes bedst muligt, så vi vil helt sikkert også sælge ejerandele på norsk sokkel og internationalt fremover," siger han til dn.no.

Dagens aftale med OMV omhandler felterne Gullfaks (hvor Statoil går fra 70 til 51 pct.) og Gudrun (hvor selskabet går fra 75 til 51 pct.) - begge på den norske sokkel. Aftalen indebærer dog, at Statoil beholder operatøransvaret for begge felter.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter