EnergiWatch

Olieselskaber slår bak på bioløsninger

Siden 2007 er investeringer i biobrændstof hos de store olieselskaber faldet markant. Det ærgrer danske Novozymes.

Peder Holck Nielsen, adm. direktør Novozymes | Foto: ERTMANN CATHRINE

Viljen er der, men omkostningerne er for store. Nogenlunde sådan kan man karakterisere de store olieselskabers tilgang til investeringer i nye grønne brændstofløsninger.

En opgørelse fra Bloomberg viser således, at investeringer i biobrændstof er faldet til det laveste niveau i syv år, hvilket hænger sammen med, at store europæiske olieselskaber som britiske BP og hollandske Royal Dutch Shell på det seneste har stoppet udviklingen projekter, som relaterer sig til produktion af brændstof fra ikke-spiselige naturressourcer og affald.

De mange ophørte projekter har været med til at mindske de globale investeringer i biobrændstof til blot 57 mio. dollar i første kvartal i år, viser tal fra Bloomberg News. Det er således milevidt fra investeringstoppen i 2007, hvor der blev sendt ikke mindre en 7.6 mia. dollar mod de grønne biobrændstofprojekter.

"Alle de her teknologier fungerer rent teknisk. Det er primært som følge af høje omkostninger, at vi ikke har kunnet gå videre med projekterne. Brændstof er nødt til at være billig at bruge, ellers vil ingen benytte sig af dem," forklarer chef for alternative brændstoffer hos Shell, Matthew Tipper, til Bloomberg News.

Det ærgrer danske Novozymes, som er en af verdens førende leverandører enzymer til biobrændstofproducenterne, og har et stort håb om, at industrien, som producerer brændstof fra ikke-spiselige ressourcer og affald vil få sit gennembrud.

"BP og Shell har været de mest åbne af de store olieselskaber med hensyn til biobrændstof. De kunne hjælpe til med at øge investeringerne i anden-generationsethanol, men det er ikke hvad der sker lige nu," konstaterer adm. direktør for Novozymes Peder Holk Nielsen over for Aktiefokus.

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs