EnergiWatch

Olieprisen i "perfekt storm" - men kun midlertidigt

Den egyptiske uro har sendt oliepriserne i vejret - men det varer ikke ved, mener analytiker.

Foto: Colourbox

Afsættelsen af Egyptens præsident Mursi ved en militær indgriben har med et snuptag bragt geopolitik tilbage på dagsordenen i oliemarkedet og fået olieprisen til at stige. Men Danske Bank vurderer dog prisstigningerne som midlertidige.

Det skriver senioranalytiker i Danske Bank Christin Tuxen i en kommentar.

"På lidt længere sigt vil olieudbuddet stige betydeligt globalt og sammenholdt med, at en vigtig forbruger som Kina er markant på vej ned i gear vækstmæssigt, venter vi at se en oliepris, der bevæger sig mere permanent under 100 per tønde i løbet af 2014, skriver hun.

Lav oliepris slår hul i regeringens togfond 

Her og nu er det dog i første omgang frygten for, at Suez-kanalen, som Egypten kontrollerer, og som 5 pct. af verdens olie passerer igennem, kan blive påvirket af den usikre politiske situation, der har drevet den såkaldt geopolitiske risikopræmie på olien op.

"De seneste dages uro giver selvsagt mindelser om det arabiske forår, som tilbage i 2011 fik olieprisen til at stige markant, da vigtige olieproducerende lande blev kastet ud i uroligheder (ikke mindst Libyen). Kommer der en ny bølge af uro, som involverer større olieproducenter, kan olieprisen stige yderligere. Vi vurderer, at forholdet mellem udbud og efterspørgsel pt. retfærdiggør en oliepris på ca. 100 dollar per tønde - alt herover er i vores optik et udtryk for geopolitiske spændinger," skriver hun.

Massiv prisstigning på egyptisk uro 

Det er dog ikke kun geopolitik, der har drevet olieprisen højere ifølge senioranalytikeren.

"De seneste tal fra de amerikanske olielagre viser, at disse er faldet markant som følge af forbedret infrastruktur på det amerikanske oliemarked. Samtidig står Iran over for yderligere stramninger i sanktionerne mod landet som følge af dets atomprogram. Og alt dette på et tidspunkt, hvor olieefterspørgslen står over for sit stærkeste kvartal, hvor den igangværende amerikanske "driving season" afløses af starten på fyringssæsonen hen på efteråret. Det er således på mange måder den perfekte storm for olieprisen, vi ser lige nu," skriver Christin Tuxen.

Egyptisk uro kan skabe prishop på olie 

Dertil kan man lægge euroens nedtur efter de seneste dages uro omkring Portugal, hvor regeringen er i opløsning som følge af vigende opbakning til reformkursen og Fed's fokus på at føre mindre lempelig pengepolitik fremover.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

/ritzau/FINANS

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs