EnergiWatch

Forskere: Norsk olie værre end tjæresand

CO2-udslippet fra den kontroversielle tjæresandsproduktion i Canada er mindre end den er fra flere norske oliefelter, siger forskere.

Foto: CARSTEN INGEMANN

Udledningen af CO2 fra flere norske oliefelter er højere end den er fra Statoils tjæresandsproduktion i Canada.

Det skriver norske Dagens Næringsliv, som henviser til forskerne Knut Einar Rosendahl fra Handelshøjskolen UMB i byen Ås og Lars Lindholt fra Statistisk Sentralbyrå.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Deres beregninger viser, at den samlede CO2-udledning ved produktionen af en tønde olie er højere fra felterne Glitne og Gyda end den tjæresandsolie, der kommer fra Statoils produktion i Canada.

"Udledningsintensiteten varierer kraftigt på en norsk sokkel. Særligt nogle af de mindre felter har høje udslip. Men også Statsfjord, som har forlænget levetiden gennem omfattende projekter, ligger klart over gennemsnittet på verdensbasis," siger Knut Einar Rosendahl ifølge Dagens Næringsliv.

Forskernes beregninger møder kritik fra den norske olie- og gasindustri samt professor Petter Osmundsson ved Universitet i Stavanger. Han argumenterer for, at der bliver taget hensyn til klimaet i den norske olieproduktion, fordi landet som det eneste i verden har en CO2-afgift for udvinding af olie.

Udvindingen af olie fra tjæresand har siden lanceringen mødt voldsom kritik fra grønne organisationer, fordi der alene på udvindingen bruges store mængder energi på at udvinde olien fra sandet, samtidig med at miljøet tager skade.

Canadisk tjæresand-industri lider nederlag 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Nel leverer nyt millionunderskud

Trods sorte tal på bundlinjen for første kvartal lander Nel Hydrogen igen et trecifret millionunderskud efter årets andet af slagsen. Det er dog lykkedes det norske brintselskab at mindske det røde tal en kende sammenlignet med i fjor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs