Brasilien beholder 70 pct. af overskuddet i guldfelt

Olieselskaber kan kun putte op til 30 pct. af overskuddet i lommen, hvis de vinder retten til det største brasilianske oliefelt, som menes at indeholde massive reserver af høj kvalitet.
Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

I juni og juli skal de brasilianske oliemyndigheder på roadshow i USA, Europa og Asien. Bloomberg skriver, at de her skal markedsføre det brasilianske oliefelt Libra, som er det største brasilianske oliefund, og som skal udbydes til olieselskaber fra oktober.

Ifølge Magda Chambriard, chef for det nationale olieagentur, vil Brasilien tilbyde en afkastandel på højst 30 pct., hvilket er markant lavere end i f.eks. den Mexikanske Golf, hvor olieselskaberne videregiver mindre end 50 pct. til de nationale ejere.

Sådan får energivirksomheder succes i Brasilien 

Det får dog ikke brasilianerne til at ryste på hånden.

"Det er efter min mening umuligt at overveje, at mindre end 70 pct. af overskuddet skal gå til staten. Når feltet er stort, når det har mere volume, så er statens procentdel også større," lød det fra Magda Chambriard, der samtidig fortalte, at landet allerede har oplevet interesse fra store selskaber som Chevron og China Petrochemical Corp.

Brasilianerne regner med, at feltet kan producere en mio. tønder olie om dagen, når de 12 til 18 forventede platforme. Produktionen vil ifølge Magda Chambriard gå i gang fem år efter rettighederne er solgt.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Ifølge Bloomberg kan det eller de selskaber, der vinder auktionen af feltet, ende med at skulle overdrage 80 pct. af afkastet til den brasilianske stat, men på grund af kvaliteten af de hidtidige prøveboringer, så er det ikke helt skævt, mener Ruaraidh Montgomery, analytiker  Wood Mackenzie:

"Du køber faktisk et egentligt fysisk aktiv, som har markante oliereserver. En statslig andel på 70 pct. vil på ingen måde være uretfærdigt."

De brasilianske myndigheder har anslået reserverne i feltet til at være mellem 8 og 12 mia. tønder olie.

OPEC fastholder olie-mål for 2013 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også