EnergiWatch

Ny undersøgelse: Verdens undergrund er proppet med olie

De underjordiske skifterlag verden over indeholder olie og gas, der svarer til verdens olieforbrug i mindst 10 år, viser ny undersøgelse.

Foto: CARSTEN INGEMANN

Globalt er der olie og gas i de underjordiske skiferlag svarende til verdens forbrug af olie i mindst 10 år.

Det viser den første samlede vurdering af de globale reserver fra Rusland til Argentina, skriver Financial Times. Udvindingen af skifergas har på få år vendt op og ned på den amerikanske energiforsyning og ventes i løbet af få år at forvandle landets status som importør af gas til eksportør.

Og USA ligger inde med betydeligt større mængder end tidligere vurderet. Mandag blev prognosen for de amerikanske skifer-reserver løftet fra at svare til 32 milliarder tønder olie til 58 milliarder.

Maersk Drilling sender lønpres til kunderne

I mange andre lande, også Danmark, er der overvejelser om at begynde at tappe skiferlagene for energi.

Om skifergas bliver en del af fremtidens hjemlige energiforsyning er ikke afgjort. De første prøveboringer ventes at finde sted i Nordjylland i år.

Ny teknologi kan hæve indvinding

Det amerikanske energiministerium skønner, at i de 42 lande, som den nye undersøgelse omfatter, er der reserver svarende til 345 milliarder tønder olie. Estimatet omfatter kun den olie og gas, som det anses for teknisk muligt at hive op fra undergrunden. Nye teknologiske metoder kan øge indvindingen.

Omfanget modsvarer det globale forbrug af olie i 10 år. USA og Canada er i øjeblikket enige om at have en kommerciel produktion af olie- og gas fra skiferlagene.

Undersøgelsen skønner, at Rusland sidder på de største skiferreserver med 75 milliarder tønder foran USA. Derefter følger Kina med 32 milliarder, Argentina med 27 milliarder og Libyen med 26 milliarder tønder.

Kina og Island i nyt oliesamarbejde om Arktis

Det daglige forbrug af olie i verden er på cirka 90 millioner tønder.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Seadrill-datterselskab får forlænget henstand med gæld

Et datterselskab under rigselskabet Seadrill, der er under konkursbeskyttelse, har fået forlænget henstand med et obligationslån til 28. maj. Det skyldes, at Seadrill er igang med at forhandle en restruktureringsaftale for selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs