Amerikanere sagsøger Statoil, BP og Shell

Tre europæiske oliegiganter kulegraves i disse dage af EU-Kommissionen for mistanke om fusk og kartelvirksomhed i prissætningen af olie. Nu lægger et amerikansk handelsselskab sag an.
Foto: Harald Pettersen/Statoil
Foto: Harald Pettersen/Statoil
AF JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV OG KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Den betændte sag om mistanke om fusk i milliardklassen med oliepriser har taget en overraskende drejning.

Norske Statoil, hollandske Shell og britiske BP er netop blevet sagsøgt i New York af oliehandleren Prime International Trading, skriver Bloomberg.

Det er endnu ikke oplyst, hvad sagsøgeren kræver og foreløbig har de sagsøgte ifølge Bloomberg ingen kommentarer.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Overhaler Kommissionen

Dermed er EU-Kommissionen, som iværksatte en undersøgelse af de tre selskaber for mindre end to uger siden blevet overhalet indenom.

BP, Statoil og Shell bliver i disse dage kulegravet af myndighederne, fordi EU-Kommissionen mistænker dem for at have indgået et kartelsamarbejde om at fuske med prissætningen af deres produkter.

Undersøgelserne i Europa er endnu ikke afsluttet, men det holder ikke de USA-baserede oliehandlere i Prime International Trading tilbage fra at kaste sig ud i gruppesøgsmål.

Efterforskning af oliepriser vokser

Razzia bringer igen kontroversiel Statoil-chef i søgelyset 

Ifølge Bloomberg fremgår det af anklagen, som blev indleveret 22. maj til retten i New York, at BP, Statoil og Shell "bevidst indrapportede upræcis, vildledende og falsk information om prisen på Brent (Nordsøolie, red.) råolie".

Prime International Trading, som har base i Chicago, oplyser ifølge Bloomberg, at de har foretaget hundredetusinder af oliehandler baseret på "kunstige" priser, som de mener de europæiske olieselskaber har manipuleret til egen fordel.

Mulig misbrug af handelsplatform

Mistanken om forkert prissætning af rækker helt tilbage til 2002. Selskaberne skal angiveligt have misbrugt oliehandelsplatformen Platts til at manipulere med priserne.

Platts er et amerikanske selskab, som fastsætter priser på blandet andet olie fra Nordsøen og andre olieprodukter, og de mulige overtrædelser gælder prisvurderingssystemet Platts Market-On-Close (MOC), som bruges til at rapportere priser for bl.a. råolie, raffinerede olieprodukter og biobrændstof.

Platts prissætning af de forskellige produkter er baseret på priser, som bliver indsamlet fra købere og sælgere. På baggrund af de data fastsætter Platts en officiel slutpris på produkterne.

Dansk trader: Statoil-mistanke minder om LIBOR-skandalen

Storsvindlere eller offerlam...? 

Minder om LIBOR-skandalen

Den danske olietrader Anders Østergaard fra handelshuset Monjasa har sammenlignet mistanken mod oliegiganterne med LIBOR-skandalen, der afslørede fusk med rentesætningen.

“Platts er lige så brugt i oliebranchen, som LIBOR er det i bankbranchen. Vi læner os op af Platts som et måleværktøj,” sagde Anders Østergaard til EnergiWatch umiddelbart efter skandalen rullede.

“Det er uomtvisteligt den største prisfastsættelses-platform, der eksisterer. Hvis der bruges en referencepris, er det typisk dem fra Platts, som bliver brugt. Når store olieselskaber anklages for at indrapportere forkerte niveauer, vil det have en global betydning for alle i markedet”.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs