IEA: Nyt oliechok i vente

LONDON. Verden står i de kommende fem år over for lige så stort olieforsyningschok, som tilfældet var omkring årtusindskiftet, da Kinas olieefterspørgsel for alvor tog fart.
Det fastslår Det Internationale Energi Agentur (IEA) i sin årlige Medium-Term Oil Market Report, der netop er blevet offentliggjort i forbindelse med Platts 6. Crude Oil Summit i London.
Forklaringen er den kraftigt voksende produktion i USA fra olieforekomster i de komplicerede geologiske formation dybt i undergrunden, der er baggrunden for betegnelsen ”skiferolie”, selv om der er tale om råolie af ganske almindelig kvalitet.
"Effekten af den kraftigt stigende produktion af skiferolie i USA og intensiverede olieproduktion fra de enorme tjæresandsforekomster i Canada vil fosse igennem det globale oliemarked," siger IEA’s adm. dir. Maria van der Hoeven.
"Selv om produktionen af skiferolie ikke i de kommende fem år vil blive lige så intensiv som i USA, vil den teknologi, der har muliggjort dette boom, betyde øget produktion fra modne, konventionelle oliefelter, hvilket desuden vil få olieselskaberne til at genoverveje deres investeringer i højrisiko områder," føjer hun til.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her
To gode nyheder
USA og Canada er reelt de eneste lyspunkter i en ellers kompliceret olieverden, konstaterer IEA. På praktisk talt alle andre punkter, er det den økonomiske vækst og efterspørgsel i udviklingslandene, der i de kommende fem år vil være styrende for udviklingen.
"Den ene gode nyhed er, at udviklingen i Nordamerika vil lette presset på oliemarkedet efter en årrække med en til tider stram forsyningssituation. Den anden er, at de teknologiske fremskridt vil kunne bruges i resten af verden, hvilket igen må forventes at føre til en revurdering af de globale reserver af olie og naturgas," siger Maria van der Hoeven.
De arabiske lande ødsler med olien
Konkret vurderer IEA, at råolieproduktionen i Nordamerika vil vokse med 3,9 mio. tdr. i døgnet fra 2012 til 2018 eller totredjedele af den forventede produktionsvækst på 6 mio. tdr. i døgnet uden for Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec).
Medregnet Opec ventes den globale produktions kapacitet i de kommende fem år at stige med 8,4 mio. tdr. i døgnet eller komfortabelt mere end de 6,9 mio. tdr., som efterspørgselen globalt ventes at stige med. Den globale raffinaderikapacitet vil dog vokse endnu mere; nemlig med 9,5 mio. tdr. i døgnet anført af Mellemøsten og Kina.
U-landene overhaler
IEA påpeger, at olieindustrien globalt kommer til at gennemgå betydelige forandringer i de kommende fem år, der ikke skyldes udviklingen i Nordamerika.
I OECD-landene toppede olieforbruget i 2005, og IEA anser det nu for givet, at det aldrig igen vil nå samme niveau på grund af øgede energieffektiviseringer. Af samme grund vil 2013 blive den milepæl i oliens brogede historie, da udviklingslandene vil overhale industrilandene som verdens største olieforbruger.
Eksplosiv vækst i olieforbruget i de arabiske lande
Svenskere vil investere stort i Nordsøen
"I konsekvens heraf ser vi en massiv udbygning af raffinaderikapaciteten i udviklingslandene samtidig med raffinaderilukninger i industrilandene. Der er således tale om en gennemgribende strukturforandring i olieindustrien med deraf følgende ændringer i det globale oliehandelsmønster," fastslår IEA-chefen.
Opec vil forblive den centrale faktor i oliemarkedet, om end produktionskapaciteten vil blive negativt påvirket af den stigende politiske usikkerhed i Afrika og dele af Mellemøsten. IEA forventer således, at Opecs produktionskapacitet i de kommende fem år kun vil stige med 1,75 mio. tdr. i døgnet til 36,75 mio. tdr., hvilket er 750.000 tdr. mindre, end IEA ventede for blot et år siden.
Relaterede artikler:
Irak har potentialet, men…
For abonnenter
De arabiske lande ødsler med olien
For abonnenter