EnergiWatch

Gas presser USA's grønne sektor

 

Ny og forbedret såkaldt fracking-teknologi har fået naturgassen til at strømme op fra undergrundens skiferlag – og sendt gaspriserne i bund. Det har fået gassen til at gå af ballonen i den bæredygtige sektor, skriver Dagbladet Børsen.

I energihovedstaden Hous-ton er der klar tale fra Lane Sloan, tidligere finansdirektør hos Shell, i dag selvstændig rådgiver med et bredt netværk i branchen.

"Skiferboomet har forandret energimarkederne dramatisk. Især vindkraft var ellers ved at være tæt på, og vi begyndte at se projekter, der kunne klare sig uden støtte. Men de gaspriser, vi ser i dag, er det svært at konkurrere med," siger han til Børsen.

I Californien peger Camilla Rygaard-Hjalsted, leder af Eksportrådets Innovation Centre Denmark, på, at lige dele "finanskrise og politiske udfordringer" allerede gav modvind før gasboomet.

Fra 2011 til 12 faldt de globale investeringer i vedvarende energi med 11 pct., viser data fra Bloomberg. Og mens 29 af USA's delstater har sat mål for vedvarende energi i elforsyningen, så overvejer politikerne i 14 af dem at skrue ned for ambitionerne.

Men: Rygterne om snarlig død for den vedvarende sektor er stærkt overdrevne, lyder det i følge Børsen fra såvel Texas som Californien. Trods faldet blev der i 2012 investeret for det næststørste beløb på verdensplan nogensinde. Og snarere end at slå sektoren ihjel, så har den nye modvind forandret i investorlandskabet, vurderer Lane Sloan fra Surge Accelerator, en privat såkaldt incubator i Houston, der samler unge iværksættere fra hele verden og hjælper med coaching og investorkontakt.

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs