Greenpeace klager over dansk oliefelt

Interesseorganisationen har klaget over den nye tilladelse til producere olie og gas i Hejre-feltet. Årsagen er blandt andet en mangelfuld miljøgodkendelse.
I 2020 lavede Greenpeace denne projektion af ordet "lukketid" på en boreplatform i Esbjerg Havn. Det skete i protest mod den 8. udbudsrunde i Nordsøen. Senere samme år indgik et bredt flertal i Folketinget Nordsøaftalen. | Foto: Michael Hedelain / Greenpeace
I 2020 lavede Greenpeace denne projektion af ordet "lukketid" på en boreplatform i Esbjerg Havn. Det skete i protest mod den 8. udbudsrunde i Nordsøen. Senere samme år indgik et bredt flertal i Folketinget Nordsøaftalen. | Foto: Michael Hedelain / Greenpeace

Greenpeace drømmer om at stoppe den fremtidig udvinding af olie og gas i Hejre-feltet i Nordsøen. Derfor har miljøorganisationen sendt en klage til Energiklagenævnet.

Greenpeace mener, at tilladelsen til at producere olie og gas i Hejre-feltet overtræder både dansk og europæisk lovgivning. 

Greenpeace mener blandt andet, at miljøtilladelsen for oliefeltet er mangelfuld. 

Det handler blandt andet om, at det kun er de direkte miljøkonsekvenser, der er medregnet, og ikke de indirekte miljøkonsekvenser (score 3). Det påpeger Greenpeace er både i mod miljøvurderingsloven og EU-retten. Derudover er tilladelsen til at tage et nyt oliefelt i brug også i mod klimaloven, mener Greenpeace.

”Mange har nu i mange måneder forsøgt at stoppe dette fuldstændigt uansvarlige projekt ved at appellere til regeringens sunde fornuft, men vi er ikke blevet hørt. Høringssvar, samråd, ministerspørgsmål, ministermøder, aktioner, debatindlæg. Intet har haft effekt. Derfor har vi nu indsendt en officiel klage over Hejre-tilladelsen til Energiklagenævnet,” udtaler klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Helene Hagel i en pressemeddelelse.

Energistyrelsen godkendte i slutningen af april en revideret plan for Hejrefeltet, der forventes at kunne levere godt syv pct. af den samlede olie- og gasproduktion i de danske Nordsø-felter frem til 2045.

Det er den britiske kemi- og energivirksomhed Ineos E&P, der er operatør for Hejre-tilladelsen.

Ineos har blandt andet har fået tilladelse til at installere et ubemandet platformsmodul på den eksisterende Hejre-jacket (stålbensstruktur), en ny ca. 30 km lang multifaserørledning og en forsyningsledning til Syd Arne-platformen. Der er allerede boret tre brønde.

Det er Kontra Advokater, der har gennemgået miljøtilladelsen og udarbejdet klagen på vegne af Greenpeace.

Organisationen håber, at klagen får opsættende virkning for oliefeltet. 

”Hvis klagen får opsættende virkning, kan vi stoppe dette tidligt i processen. Jo længere INEOS kommer med udbygningen af feltet, og jo flere penge de investerer, jo sværere bliver det at stoppe. Det er derfor afgørende, at vi får Hejre-planerne stoppet, inden de for alvor kommer i gang,” udtaler Helene Hagel

Energistyrelsen godkendte først gang planen for Hejre-feltet i 2011, der dog kun delvist blev bygget op. Nu forventes det at Ineos E&P træffer den endelige investeringsbeslutning i løbet af sommeren 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også