Importeret olie til EU skal fragtes længere på grund af krise i Det Røde Hav

Trods et fald i importmængden af olie skød EU-landenes ton-mile-efterspørgsel efter importolie yderligere i vejret i første kvartal ifølge Bimco.
Kinesisk olietanker ved den russiske olieterminal Kozmino. | Foto: Tatiana Meel/Reuters/Ritzau Scanpix
Kinesisk olietanker ved den russiske olieterminal Kozmino. | Foto: Tatiana Meel/Reuters/Ritzau Scanpix

Europa importerede mindre olie i første kvartal 2024 end et år tidligere, men længere sejlafstand pressede alligevel ton-mile-efterspørgslen på olie op, fordi tankskibene må sejle syd om Afrika for at undgå truslen om angreb i Det Røde Hav.

Ifølge en opgørelse fra shippingorganisationen Bimco medvirkede vestlige sanktioner mod Ruslands olieeksport, at sejlafstanden for EU’s olieimport skød 10 pct. i vejret i 2023, og med krisen i Det Røde Hav steg afstanden yderligere 16 pct. i de første tre måneder i år.

Det betød, at ton-mile-efterspørgslen skød 12 pct. i vejret i første kvartal i forhold til samme periode sidste år, fremgår det af Bimco-rapport

Væksten i ton-mile-efterspørgslen sker trods over et fald i den samlede mængde af olie importeret til EU på 4 pct. i første kvartal sammenholdt med første kvartal i 2023.

Mens importen af raffinerede olie-produkter voksede 1 pct. i forhold til første kvartal 2023, faldt importen af råolie 5 pct. i perioden og resulterede i et samlet fald på 4 pct.

Ifølge Bimco er passagerne gennem Suezkanalen næsten halveret som følge af den yemenitiske Houthimilits’ angreb på skibe i Det Røde Hav.

(Denne artikel er bragt af EnergiWatchs søstermedie ShippingWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også