Oliepriserne falder på efterspørgselsbekymringer

Bekymringer for den globale økonomi trumfer potentielle prisstigninger som følge af geopolitiske bekymringer i Mellemøsten.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
AF MARKETWIRE

Oliepriserne falder mandag morgen, idet bekymringer for den globale økonomi truer olieefterspørgslen på længere sigt og overskygger for potentielle prisstigninger som følge af geopolitiske bekymringer i Mellemøsten og i forbindelse med krigen i Ukraine.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 78,24 dollar mod 79,28 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 73,16 dollar mod 74,30 dollar fredag eftermiddag.

”Den afdæmpede genåbning efter weekenden er symptomatisk for den nuværende stemning på råoliemarkedet, hvor priserne falder til trods for fortsatte geopolitiske spændinger i Europa og Mellemøsten,” siger Tony Sycamore, der er analytiker hos IG, til nyhedsbureauet Reuters.

Priserne har næsten ikke rykket sig på trods af geopolitiske spændinger i Mellemøsten og i Rusland. I søndags brød en russisk brændstofterminal i brand angiveligt som følge af et ukrainsk droneangreb, og i lørdags blokerede et amerikansk krigsskib for endnu et missilangreb af Houthi-oprørere i Yemen rettet mod skibe i Adenbugten.

Ifølge Tony Sycamore er det efterspørgselsbekymringer, som styrer markedet i øjeblikket. Det skyldes, at olieproduktionen er høj samtidig med, at vækstudsigterne for Kina og Europa er mudrede, skriver Reuters.

De seneste efterspørgselsfremskrivninger for 2024 foretaget af det amerikanske energiministerium, Det Internationale Energiagentur og Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, viser et bredt spænd mellem 1,24 mio. til 2,25 mio. tønder olie om dagen. Fælles for fremskrivningerne er dog, at alle tre organisationer venter, at efterspørgslen falder i 2025.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også