Oliepriserne stiger på det amerikansk-britiske angreb mod Houthi-bevægelsen

Nattens amerikansk-ledede angreb mod Houthi-bevægelsen i Yemen sender olieprisen op.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
AF MARKETWIRE

Oliepriserne stiger med mere end 2 pct. fredag morgen, efter at USA og Storbritannien har gennemført et angreb mod Houthi-bevægelsen i Yemen som gengældelse for den Iran-støttede gruppes angreb på skibsfarten i Det Røde Hav i slutningen af 2023.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 79,03 dollar mod et niveau på 77,50 dollar torsdag ved 20-tiden. Ved dansk børslukketid torsdag kl. 17 var prisen dog 78,93 dollar.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i dollar 73,59 mod 72,00 dollar ved 20-tiden torsdag - men 73,70 dollar torsdag kl. 17.

En del af stigningen ramte dermed sent torsdag, men benchmark-priserne er fredag morgen steget yderligere ca. 1 pct., hvilket samtidig betyder, at priserne nu er på vej mod den anden ugentlige stigning i træk.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, fortæller, at de ”målrettede angreb” er et klart budskab om, at USA og dets allierede ikke tolererer angreb på dets personale eller ”tillader fjendtlige aktører at bringe navigationsfriheden i fare”.

Houthi-angrebene i Det Røde Hav har forstyrret den internationale handel på den vigtige sejlrute mellem Europa og Asien, som står for omkring 15 pct. af verdens skibstrafik.

Shippinggiganten Mærsk sagde torsdag, at selskabet vil omdirigere alle skibe væk fra Det Røde Hav i en overskuelig fremtid og advarer kunderne om yderligere forstyrrelser.

Houthi-angrebene har været koncentreret omkring Bab al-Mandab-strædet sydvest fra Den Arabiske Halvø. Angrebene var tættere på Hormuzstrædet mellem Oman og Iran, hvilket ifølge analytikere er en stor bekymring.

- Omanbugten ligger meget tæt på Hormuzstrædet, som er et kritisk knudepunkt for olietransporter. Mere end 20 mio. tønder olie om dagen bevæger sig gennem Hormuzstrædet, som svarer til cirka 20 pct. af det globale forbrug, lyder det fra en ING analytiker i et notat.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også