Saudi-Arabien overvejer at sælge aktier for 50 mia. dollar i Aramco

Udbuddet af flere aktier har været på tapetet før, men det lader til, at kongedømmet nu vil gøre alvor af planerne. 
Foto: Ahmed Jadallah
Foto: Ahmed Jadallah
AF MARKETWIRE

Saudi-Arabien har planer om at sælge en andel på 50 mia. dollar i verdens mest værdifulde olieselskab, Aramco, som landet er storaktionærer i. Det vil være det største beløb nogensinde udbudt på børsmarkedet.

Det skriver Wall Street Journal.

Udbuddet af flere aktier har været på tapetet før, men det lader til, at kongedømmet nu vil gøre alvor af planerne. Der er endnu ikke fastlagt en endelig dato for udbuddet, men ifølge rådgivere og andre kilder tæt på beslutningsprocessen kommer den til at finde sted på den saudiske børs for at undgå eventuelle juridiske risici forbundet med en international notering.

Ifølge Wall Street Journal kan det blive svært for Saudi-Arabien at sælge aktier for 50 mia. dollar i olieselskabet. Aramco rejste 29,4 mia. dollar for 1,5 pct. af selskabet, da det blev introduceret udelukkende for indenlandske investorer på den saudiske børs i 2019. Det skete efter kongedømmets oprindelige ambitioner i 2019 om at sælge 5 pct. af selskabet for i nærheden af 100 mia. dollar både på den saudiske og en udenlandsk børs.

Den saudiske kronprins og de facto leder af kongedømmet, Mohammed bin Salman, har længe ønsket at sælge andele af Aramco for at kunne frigøre kapital bundet op i landets massive olieaktiver og investere dem i andre industrier.

De saudiske overvejelser om at sælge flere aktier i olieselskabet kommer i kølvandet af advarsler fra økonomiske rådgivere om, at kongedømmet er afhængig af høje oliepriser de næste fem år for at være i stand til at fortsætte med at bruge milliarder af dollar på projekter udenfor olieindustrien.

Kongedømmet er afhængig af, at olieprisen holder sig over 80 dollar per tønde for at finansiere kronprinsens planer om at omstille den saudiske økonomi gennemgående, siger analytikere til Wall Street Journal.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også