Europæisk naturgas stiger 15 pct. på fortsatte strejkeforhandlinger i Australien

De globale forsyninger kan forstyrres af de fortsatte strejker i Australien.
Foto: Amit Dave
Foto: Amit Dave
AF MARKETWIRE

Den europæiske naturgas pris stiger med mere end 15 pct., da strejkeforhandlingerne fortsætter i Australien, hvilket kan forstyrre globale forsyninger, hvis de fortsætter.

Forhandlingerne var planlagt til at finde sted mellem fagforeningsembedsmænd og Woodside Energy Group, der er en af de to selskaber, der driver de berørte anlæg til flydende naturgas, LNG, skriver Blooomberg News.

Potentielle udelukkelser kan bringe så meget som 10 pct. af den globale LNG-eksport i fare for afbrydelse, skriver mediet, der pointerer, at europæiske naturgaskøbere ved en afbrydelse skal kæmpe med købere i Asien for LNG-laster.

Prisen på den toneangivende hollandske naturgas-future ligger ved 14.45-tiden med en stigning på 13,8 pct. til 39,20 euro per megawatt-time.

Dermed er prisen tæt på lukketoppen fra onsdag i sidste uge, hvor prisen steg 28 pct. til 39,82 euro per megawatt-time på risikoen for strejke på det australske naturgasanlæg.

De seneste prisudsving afspejler desuden den nervøsitet, der hersker på markedet, og som har resulteret i nærmest ekstreme prisudsving i de seneste mange måneder, ikke mindst efter Ruslands invasion af Ukraine sidste år.

I maj 2020, da der stadig var rigeligt med russisk naturgas, lå prisen i bare 3,51 euro. Den toppede herefter i august sidste år i 339,20 euro per megawatt-time.

Så sammenlignet med for et år siden er prisen nu blot en tiendedel, og sammenlignes med niveauet ved årsskiftet 2023 er prisen halveret.

Men sammenlignes derimod med prisen tilbage i maj 2020 er der tale om mere end en tidobling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også