IEA: Rekordhøj efterspørgsel på olie kan presse priserne videre op

Der kan være yderligere prisstigninger på vej, spår Det Internationale Energiagentur
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
AF MARKETWIRE

En rekordhøj efterspørgsel på olie fra blandt andet en stærk feriesæson og genåbningen i Kina har i august presset oliepriserne op til højeste niveau et halvt år.

Og der kan være yderligere prisstigninger på vej, spår Det Internationale Energiagentur (IEA) i en rapport ifølge Bloomberg News.

Efterspørgslen på olie er især steget i Kina, der står for 70 pct. af efterspørgselsvæksten i år, mens udviklede lande stod for den sidste del af stigningen.

”Olieefterspørgslen stiger rekordhøjt, understøttet af en stærk sæson for sommerflyvninger, et øget olieforbrug til elproduktion og en stigende kinesisk petrokemisk produktionkinesisk,” skriver IEA ifølge Bloomberg News.

I juni var det globale brændstofforbrug i gennemsnit 103 mio. tønder om dagen, og IEA forventer, at tallet kan blive endnu højere i august.

Samtidig med den rekordstærke efterspørgsel har Saudi-Arabien og Organisationen af Eksporterende Lande med allierede, Opec+, nedsat produktionen af olie, hvilket strammer udbuddet på oliemarkederne yderligere.

Det har ifølge Bloomberg News vakt stor kritik fra flere lande, der advarer om, at en ny inflationsstigning vil bringe det globale opsving i fare.

Tidligere på ugen steg prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, til over 88 dollar. Det er det højeste niveau i mere end et halvt år.

Siden er oliepriserne aftaget en smule igen. Fredag koster en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, 86,49 dollar, mens en tønde af den amerikanske WTI-olie handles til 82,85 dollar.

Torsdag lå priserne på henholdsvis 86,94 dollar og 83,52 dollar for en tønde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også