Store olieselskaber står over for energiomstillingen i takt med vigende overskud

Fokus fra investorer og politikere vil igen vendes mod olie- og gasselskabernes indsatser i forbindelse med energiomstillingen, lyder det fra direktøren i Eni.
Foto: Max Rossi
Foto: Max Rossi
AF MARKETWIRE

Vestlige olie- og gasselskaber forventes at møde fornyet granskning af deres energiomstillingsplaner samtidig med, at de usædvanligt høje profitter som følge af krigen i Ukraine begynder at vige.

Det skriver Financial Times.

Exxonmobil, Chevron, Shell, Totalenergies, Equinor og Eni rapporterede i sidste uge alle fald i indtjeningen for andet kvartal af 2023 på omkring 50 pct. sammenlignet med de rekordhøje indtjeninger, selskaberne oplevede i andet kvartal sidste år.

Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 sendte olie- og gaspriserne på himmelflugt og ændrede vestens fokus fra bæredygtig omstilling af energiselskaberne til energiforsyningssikkerhed. De fem store olie- og gasselskaber - Exxon, Chevron, Shell, Totalenergies og BP - tjente til sammen 238 mia. dollar i de fem kvartaler fra januar 2022 til marts 2023, skriver Financial Times.

Direktøren for det italienske energiselskab Eni, Claudio Descalzi, siger til avisen, at en tilbagevenden til 2022’s indtjeningsniveauer ikke er sandsynlig, og at fokus fra investorer og politikere igen vil vendes mod olie- og gasselskabernes indsatser i forbindelse med energiomstillingen.

Der er stor forskel på de amerikanske og europæiske olie- og gasselskabers investering i vedvarende energi. Ifølge Pavel Molchanov, analytiker for investeringsbanken Raymond James, udgør investering i vedvarende energi 30 pct. af europæiske energiselskabers samlede kapitaludgifter, mens det udgør mindre end 10 pct. hos deres amerikanske modparter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også