Aker BP købte sig ind i licens otte måneder før stort fund: "Dejligt at det har givet succes"

”Det er ingen hemmelighed, at vi søgte om licensen, men ikke fik den,” siger administrerende direktør Karl Johnny Hersvik.
Aker BP købte sig ind i licens 1148, hvor fundet blev gjort, i november sidste år. Indtil da havde Wellesley og Equinor delt ejerskab ligeligt mellem dem. | Foto: Pr/aker Bp
Aker BP købte sig ind i licens 1148, hvor fundet blev gjort, i november sidste år. Indtil da havde Wellesley og Equinor delt ejerskab ligeligt mellem dem. | Foto: Pr/aker Bp

Torsdag fremlagde Aker BP tal for andet kvartal, hvor selskabet allerede på forhånd havde offentliggjort ny kvartalsproduktionsrekord.

En omsætning på 3,3 milliarder dollars er omtrent på samme niveau som første kvartal, men en stigning på omkring en milliard dollars i forhold til andet kvartal sidste år. 

Tallene kommer tæt på en periode, hvor virksomheden har fået godkendt udviklingsplaner, som blev leveret inden jul sidste år - herunder Yggdrasil og PWP-Fenris. Alene de to projekter beløber sig til over 165 milliarder NOK i investeringer.

Ikke alt er gået glat for Aker BP i de foregående måneder. Aker BP’s administrerende direktør, Karl Johnny Hersvik, påpegede blandt andet, at han er utilfreds med, at antallet af anmeldte personskader er steget. 

På det såkaldte TRIF-indeks ligger selskabet i 1,6 mod 1,3 fra første kvartal, hvilket skyldes en stigning i småskader. 

Det var ellers en tilfreds adm. direktør, der præsenterede de seneste kvartalstal. 

Hersvik fortæller, at fremdriften i de store projekter, herunder de to ovennævnte, er blandt årsagerne til, at kvartalet har været vellykket. 

”Produktionsvolumen på omkring 481.000 tønder om dagen er glædeligt, og en ny rekord for Aker BP. Det er sket med en effektivitetsprocent på 96. Vi har været over 90 procent længe, og så er det ikke længere tilfældigt,” fortæller Hersvik til EnergiWatch om kvartalet efter præsentationen.

Deltager i større fund

Blandt højdepunkterne fremhæver han også oliefundet på Øst Frigg i Yggdrasil-området som et af kvarterets højdepunkter. 

”Det viser, at den norske kontinentalsokkel stadig er et interessant område at investere i,” siger Hersvik. 

Wellesley er operatør af den licens, hvor Carmen-fundet i Nordsøen blev annonceret mandag. 

Licenspartner DNO omtalte fundet som potentielt det største på soklen i de seneste ti år. Fundet anslås at indeholde mellem 120-230 millioner tønder olieækvivalenter. 

Aker BP købte sig ind i licens 1148, hvor fundet blev gjort, i november sidste år. Indtil da havde Wellesley og Equinor delt ejerskab ligeligt mellem dem. 

Nu har DNO og Aker BP overtaget henholdsvis 30 og 10 procent af Equinors halvdel. 

”Vi havde tiltro til den licens. Det er ingen hemmelighed, at vi søgte det og ikke fik det. Så købte vi os i stedet ind, og det er rart, at det har givet efterforskningssucces,” siger Hersvik om timingen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også