Tusindvis af rester fra olie- og gasindustrien efterlades i Nordsøen

I dag kan man finde store mængder af platforme, brønde og rørledninger i Nordsøen, som er uanvendelige.
I dag kan man finde over 600 platforme og 27.000 brønde i det nordlige havområde. 10 pct. af platformene og 70 pct. af brøndene er uanvendelige. | Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
I dag kan man finde over 600 platforme og 27.000 brønde i det nordlige havområde. 10 pct. af platformene og 70 pct. af brøndene er uanvendelige. | Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

I Nordsøen kan man finde tusindvis af store genstande fra olie- og gasindustrien, som ikke længere er i brug.

Det skriver det norske medie NRK, som har samarbejdet med hollandske Follow The Money om at kortlægge industriens infrastruktur i Nordsøen.

I dag kan man finde 615 platforme og 27.000 brønde i det nordlige havområde. Derudover er der massevis af rørledninger, som samlet strækker sig over 43.000 kilometer.

10 procent af platformene er uanvendelige. Det samme gælder for 20 procent af rørledningerne samt 70 procent af brøndene.

Siden 1998 har den såkaldte Ospar-konvention forbudt, at platforme og tilhørende infrastruktur efterlades i havet, når deres formål er opfyldt.

Danmark og Norge er blandt de lande, som har underskrevet konventionen.

Olieselskaber har dog kunnet søge om dispensation og ved godkendelse fået lov til at lade genstandene stå i Nordsøen.

Ifølge NRK er oprydningsarbejdet ikke en simpel opgave.

Det kan nemlig være farligt at fjerne en platform. I værste fald kan det koste liv.

Derudover er det bekosteligt, da beløbet kan løbe op på cirka 2,5 milliarder norske kroner. Det svarer til omtrent 1,6 milliarder danske kroner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter