Gas- og elpriser steg markant i andet halvår 2022

Både forbrugere og virksomheder har betalt ca. 40 pct. mere for gas i andet halvår 2022 end i første halvår. Samtidig viser nye tal, at elpriserne steg for erhvervskunder i samme periode. 
Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Det blev dyrere at bruge gas i andet halvår 2022, viser en ny opdateret gasprisstatistik fra Energistyrelsen.

Således steg den gennemsnitlige gaspris 39,8 pct. for erhvervskunder og 41,2 pct. for husholdningerne fra første halvår til andet halvår, skriver styrelsen i en pressemeddelelse

Den gennemsnitlige gaspris for erhverv og husholdninger steg mere end den gennemsnitlige gasspotpris. Gasspotprisen steg 29,7 pct. svarende til 2,48 kr./Nm3 fra første halvår 2022 til andet halvår 2022. 

Erhvervsforbrugerne oplevede en stigning på gennemsnitligt 39,8 pct. svarende til 3,32 kr./Nm3, mens husholdningerne oplevede en stigning på gennemsnitligt 41,2 pct. eller 4,01 kr./Nm3.

Den pris, som erhverv og husholdninger betalte, var generelt højere end spotprisen for naturgas, dog har erhvervskunderne i forbrugsbånd I2 betalt mindre end spotprisen i perioden, lyder det fra Energistyrelsen: 

”Erhvervskunder i forbrugsbånd I2 betalte gennemsnitligt 0,12 kr./Nm3 mindre end spotprisen og de største erhvervskunder betalte 1,33 kr./Nm3 mere end spotprisen. For husholdninger er billedet, at de i gennemsnit betalte 2,8 kr./Nm3 mere end spotprisen,” lyder det i pressemeddelelsen. 

Erhvervskunders elpris steg også

Samtidig med at gasprisen steg, steg også erhvervsforbrugernes rene elpriser eksklusive tariffer, afgifter mv. for alle forbrugsbånd fra første halvår 2022 til andet halvår 2022. 

Konkret betalte de mindste erhvervsforbrugere 67,0 pct. mere i andet halvår 2022 end i første halvår 2022 svarende til en merpris på 86,05 øre/kWh, mens de største erhvervsforbrugere betalte 48,6 pct. eller 57,66 øre/kWh mere for elektriciteten, viser Energistyrelsens opdaterede statistik over elpriserne for erhverv.

Spotprisen for el steg med 60,8 pct. - eller 75,07 øre/kWh - i samme periode til gennemsnitligt 198,47 øre/kWh. Dermed var spotprisen for el i andet halvår 2022 den højeste i de senere år.

”Årsagen til stigningen i elprisen er en kombination af et fald i produktionen af vand- og vindkraft i Sverige og Norge, mindre kapacitet på franske atomkraftværker samt en kraftig prisstigning på naturgas og dermed stigende efterspørgsel efter kul. Samtidig steg kulprisen fra 259 US $/ton i første halvår 2022 til over 324 US $/ton i andet halvår 2022. Desuden medfører situationen i Ukraine stor usikkerhed og meget svingende energipriser,” lyder det i en pressemeddelelse fra Energistyrelsen. 

Energistyrelsen oplyser samtidig, at der er sket et fald i andelen af erhvervskunder med variable priser, mens andelen af kunder med fastpriskontrakter eller andre aftaler er steget. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også