IEA: Trodsig høj russisk produktion risikerer at skabe overforsyning

”En stor del af overfloden skyldes rigelige russiske tønder, der genudsendes til nye destinationer,” lyder det fra Det Internationale Energiagentur.
Foto: Jan Unger
Foto: Jan Unger
AF MARKETWIRE

De globale oliemarkeder ventes at måtte døje med overforsyning fra en høj russisk produktion, der har gjort spekulationer om oliemangel til skamme, alt imens efterspørgslen er stigende.

Det vurderer Det Internationale Energiagentur, IEA, i en ny prognose ifølge Bloomberg News.

Olielagrene verden over har nået det højeste niveau i 18 måneder, hvilket blandt andet skyldes, at Rusland fortsat pumper olie ud på markedet trods sanktioner fra Vesten.

Selv om efterspørgslen ventes at tage til, vurderer IEA, at den fortsat vil være tynget af en vedvarende frygt for recession.

”Verdens olieforsyning burde gnidningsfrit overgå efterspørgslen i første halvår,” skriver IEA i sin prognose.

”En stor del af overfloden skyldes rigelige russiske tønder, der genudsendes til nye destinationer,” lyder det videre.

Indtil videre har Ruslands olieproduktion overgået tidligere prognoser fra IEA, hvori der førhen er spekuleret i et fald i den russiske produktion på 25 pct. som direkte konsekvens af invasionen af Ukraine. For to måneder siden spåede IEA videre, at man ventede, at produktionen ville være faldet med 1,6 mio. tønder.

Indtil videre er der dog kun en produktionsnedsættelse på 500.000 tønder i sigte som modsvar til EU’s sanktioner mod Rusland.

”Ruslands olieproduktion har klaret sig overraskende godt efter invasionen af Ukraine,” skriver IEA, der må konstatere, at den russiske olieeksport er ”tæt på den samme” som før invasionen.

IEA’s nye prognose for den russiske olieproduktion lyder nu på et fald på 740.000 tønder i den daglige produktion fra tidligere 1 mio. tønder.

Indtil videre har USA og andre store olieproducerende lande i høj grad ladet den russiske olie blive solgt i Asien af hensyn til verdensøkonomien, mens man i Vesten har begrænset Ruslands omsætning gennem et olieprisloft, vurderer IEA.

Spørgsmålet er nu, om der også i fremtiden er samme appetit på russisk olie, eller om Vestens sanktioner vil påvirke produktionen.

De globale olielagre steg i januar med 52,9 mio. tønder til i alt 7,8 mia. tønder. Det er det højeste niveau siden september 2021. Foreløbige tal indikerer videre, at lagerbeholdningen kan være øget i februar.

Oliepriserne er med årsskiftet kommet på noget af en rutsjetur. En genåbning i Kina, der skulle skabe øget efterspørgsel og derfor stigende oliepriser, resulterede i første omgang i vidtbredt smitte med covid-19. Siden har frygten for recession og nu et bankkrak i USA hos SVB skabt nye rystelser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også