Energistyrelsen om fejlagtig VVM-praksis: Svært at give en forklaring

Hos Energistyrelsen kalder man det ”stærkt beklageligt”, at der i mere end 30 år er begået fejl i styrelsens VVM-redegørelser for størsteparten af gas- og olieaktivieterne i Nordsøen, men det får ingen konsekvenser for medarbejderne.
Harald-feltet i Nordsøen, hvor der blandt andre ikke er foretaget fuldstændige miljøvurderinger. | Foto: Energistyrelsen
Harald-feltet i Nordsøen, hvor der blandt andre ikke er foretaget fuldstændige miljøvurderinger. | Foto: Energistyrelsen

Da Rigsrevisionen i 2021 rettede kritik af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets - og dermed de facto Energistyrelsens - tilsyn med Nordsøen, iværksatte Energitilsynet en undersøgelse af egen praksis på området. 

Resultatet af undersøgelsen, som Kammeradvokaten har foretaget og offentliggjort fredag, viser, at Energistyrelsen siden 1988 har givet en lang række godkendelser til feltkomplekser under den såkaldte eneretsbevilling uden at have overholdt VVM- og habitatreglerne. 

Det gælder derfor specifikt de tilladelser, der er givet til felterne Gorm, Dan, Halfdan og Harald. 

Herudover peger undersøgelsen på, at der ikke er foretaget de nødvendige vurderinger af projekters påvirkning på et enkelt Natura 2000-område og på de særligt beskyttede havpattedyr omkring olie- og gasfelterne. Det er ikke i overensstemmelse med hverken habitatdirektivet eller VVM-direktivet.

Energistyrelsen skal nu til at se på, om fejlene også gælder andre projekter uden for Eneretsbevillingen, og skal undersøge, om der skal foretages undersøgelser omkring Natura 200-områder, altså særlige naturområder for bestemte arter og naturtyper som for eksempel Daoggerbanke, en sandbakke beliggende i Nordsøen cirka 100 km ud for den britiske kyst.

På trods af den fejlagtige praksis i over 30 år, ønsker Energistyrelsen ikke at stille op til et konkret interview, men svarer skriftligt på nedenstående spørgsmål fra EnergiWatch:

Hvordan kunne det her ske? Har I ikke kendt lovgivningen godt nok? Er der tale om underbemanding?
”Det er stærkt beklageligt, at der over flere årtier er givet tilladelser uden overholdelse af VVM- og habitatreglerne. Den fejlagtige praksis har stået på i mange år, hvorfor det også er svært at give en forklaring på årsagerne. Energistyrelsen igangsatte sidste forår undersøgelsen hos Kammeradvokaten, og det er godt, at der nu foreligger en udførlig rapport fra Kammeradvokaten, der skaber et klart og detaljeret juridisk grundlag for administrationen af dette område. Derved er der nu klare anvisninger på, hvordan der kan rettes korrekt op på de fejl, der er begået.”

Får det her et efterspil for konkrete medarbejdere i Styrelsen?
”Nej, det gør det ikke.”

I skal til at undersøge flere ting tilbage nu – hvad kræver det af ressourcer?
”Det er vi nu ved at danne os et overblik over. ”

Iflg. Kammeradvokaten er VVM-direktivet implementeret syv år for sent. Betyder det, at der vil komme et efterspil i forhold til EU omkring det her?
”VVM-direktivet blev gennemført i undergrundsloven i 1995 og nærmere regler om gennemførelsen af VVM-direktivet blev fastsat ved bekendtgørelse nr. 748/1999. Energistyrelsen forventer derfor ikke, at der vil komme et efterspil i forhold til EU.”

Hvordan vil en ny praksis kunne mærkes hos danske olie- og gasoperatører fremadrettet? Vil de opleve forlængede sagsbehandlingstider fremover?
”Energistyrelsen har sideløbende med undersøgelsens gennemførelse orienteret operatørerne om de krav, som Energistyrelsen nu og fremadrettet stiller til ansøgningsmaterialet. Denne vejledning vil også fortsætte fremadrettet. Operatørerne oplever bl.a., at der stilles ændrede krav til fremtidige ansøgninger, herunder krav om yderligere miljøvurderinger eller flere oplysninger. Dette kan både risikere at forlænge sagsbehandlingstiden, hvorfor operatørne skal ud i bedre tid og ansøge og forøge omkostningerne for operatørerne. Det er opfattelsen, at operatørne allerede i betydeligt omfang har indrettet sig på de nye krav.”

I skal også undersøge om det er begået fejl uden for Eneretsbevillingen. Hvor mange projekter kan det risikere at vedrøre?

”Det er vi nu ved at danne os et overblik over. ”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også